Sporna odluka

Skupi eko-test još uvijek bez odgovora

Iz Državnog ministarstva komunikacija i prometa kazali su da su cijene tehničkog pregleda vozila u BiH regulirane Pravilnikom koji je objavljen i u Službenom glasniku BiH, a kojim je definirana cijena eko-testa od pet KM.
AutoMoto / Flash | 02. 11. 2017. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Radna grupa za pripremu izmjena Pravilnika o tehničkim pregledima vozila uspostavljena još u ožujku, do danas nema ni naznaka da biti ukinuta odluka federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića prema kojoj građani FBiH od početka ove godine plaćaju višu cijenu eko-testa prilikom registracije svojih vozila, piše Dnevni avaz.

Lasić je, pozivajući se na Zakon o cestovnom prijevozu FBiH, donio Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko-test) kojim je, s predviđenih pet, cijena testiranja povećana na 30 KM, navodi Avaz dodajući kako nije jasno kakve veze Federalni zakon ima s eko-testom, jer Zakon tretira obavljanje djelatnosti prijevoza, a Pravilnik definira poslove tehničkog pregleda za sva vozila u BiH.

Iz Državnog ministarstva komunikacija i prometa kazali su za Avaz da su cijene tehničkog pregleda vozila u BiH regulirane Pravilnikom koji je objavljen i u Službenom glasniku BiH, a kojim je definirana cijena eko-testa od pet KM.

''U okviru Ministarstva formirana je Ra-dna grupa za pripremu izmjena i dopuna Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, čiji je zadatak njegovo usklađivanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH. Radni materijal dijelom je pripremljen, čeka se još mišljenje Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, ali ono do danas nije dostavljeno'', pojasnili su iz ministarstva.

Dok se čeka mišljenje federalnog ministra Lasića, građani u FBiH neopravdano plaćaju skuplju registraciju vozila. Uzimajući u obzir da se na području FBiH godišnje registrira oko 600.000 vozila, eko-test skuplji za 25 KM Federaciji će donijeti novih 15 milijuna KM, a za isti iznos bit de oštećeni građani, piše Avaz.

 

Kopirati
Drag cursor here to close