Ispred svoga vremena

Škoda proizvela hibrid 1908. i električni kamion 1938. godine

Električni i hibridni pogoni posljednjih su godina glavni hit autoindustrije, no malo je poznato da ih je češka Škoda imala u pogonu još početkom prošloga stoljeća
AutoMoto / Flash | 22. 06. 2020. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Škoda Auto, kompanija koja i danas proizvodi automobile, samo u vlasništvu koncerna Volkswagen, osnovana je 1895. godine u češkom gradu Mladá Boleslav. Tada je nosila ime Laurin & Klement, prema prezimenima svojih osnivača.

Zanimljivo, i Laurin i Klement nosili su ime Václav. Škoda je svoje današnje ime dobila 1925. godine – no, malo je poznato da je prije toga već proizvela svoje prvo vozilo na hibridni pogon.

Prvo hibrid…

Prvi Škodin hibrid bio je Laurin & Klement prototip Tip E, koji je došao u ruke inženjeru i izumitelju Frantiseku Křižíku. Čovjek je to koji je osmislio sustav električnih tramvaja u Pragu, a dvojici Václava pomogao je u dovršenju ovog vozila (vidljivog na naslovnoj slici ovog članka).

Křižík je u postojeće vozilo dodao za to doba jedinstveni sustav pogona – motor s unutrašnjim izgaranjem koji je stvarao struju, a koja je potom pogonila elektromotor, javlja Bug.

Bilo je to zaista davne 1908. godine, baterija kakve danas poznajemo još nije bilo niti na vidiku, pa je benzinski motor bio izravno spojen na elektromotor. Ovo vozilo se tako kretalo na struju iako mu je pogonsko gorivo bio benzin, pa možemo reći da je bila riječ o preteči današnjih hibrida.

…pa onda i električni

Trideset godina nakon ovog hibrida, Škoda je (sada već pod tim imenom) proizvela i svoj prvi potpuno električni kamion. Kako je zbog nestabilne političke situacije 1938. godine uvoz goriva u Češku, odnosno tada Čehoslovačku, bio pod znakom pitanja, u Škodi su se odlučili prebaciti na struju.

Proizveli su električni kamion za lokalnu pivovaru iz Plzeňa, koja je njime dostavljala pivo u kafiće i restorane u tom gradu.

Foto: Škoda / Škodin električni kamion iz 1938. godine

Sada su elektromotore pogonili punjivi olovni akumulatori ugrađeni u podvozje kamiona. Nosivost ovog kamiona bila je čak tri tone, a u pivovari kažu kako im je služio godinama, prenosi Carscoops.

No, ni to nije sve!

Škoda, osim ovih zanimljivih inovacija, ima u svojoj povijesti i još jednu – kamion na ugljen. Pokazni prototip istoga je razvijen 1919. godine, a u proizvodnju je koncept stavljen 1942. godine.

Foto: Škoda / Prototip kamiona na vatreni pogon iz 1919. godine

Drvo i ugljen sagorijevanjem su stvarali plin koji je pogonio motor s unutarnjim izgaranjem, no zahtjevan proces proizvodnje i neefikasnost ovakvog pogona bili su faktori koji su cijeli projekt ugasili.

Kopirati
Drag cursor here to close