E30 DTM

Širokobriježanin automobilom plijeni pažnju po regiji

AutoMoto / Flash | 13. 11. 2016. u 10:41 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rijetki su zaljubljenici u automobile koji nisu čuli za DTM utrke (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft), koje su kao nacionalno prvenstvo nastale 1984. godine i okupile momčadi koje su se tada natjecale u okvirima pravila Grupe A.

S početka DTM-a tu su bili automobili poput Volva 240 Turbo, BMW-a 635 CSi, da bi se ubrzo pojavili Mercedes-benz 190E, BMW M3 E30, Audi V8.

Velika raznovrsnost automobila, kao i broj natjecatelja, učinili su DTM jednim od najpopularnijih europskih natjecanja toga vremena. Veliki okršaji BMW-a i Mercedesa 190E 2.3-16, čiji su serijski primjerci zapravo imali homologaciju neophodnu za sportska natjecanja, a danas predstavljaju prave dragulje, kolekcionarske primjerke.





U Bosni i Hercegovini, točnije u Širokom Brijegu tako postoji zaljubljenik u automobile koji je napravio identičnu repliku BMW E30 M3 DTM.

Emil Martinović naime lokalnim, a i regionalnim ljubiteljima oktanskog adrenalina postao je poznat još 2002 godine, kada je u BMW E30, popularnu 'kockicu' uspio upakovati motor V12 iz BMW-a 850CSi.



U to vrijeme to i nije bio baš jednostavan poduhvat, jer takvi projekti su bili izuzetno zahtjevni toliko da su se rijetki Njemci u to upuštali.

Emil je kazao za Bljesak.info da mu je DTM oduvijek bio zanimljiv, te kako je u zadnje vrijeme nekoliko puta posjetio utrke DTM-

"DTM mi je uvijek bio zanimljiv.Išao sam na par utrka u skorije vrijeme i uvijek u predvožnjama i treninzima bude starih automobila iz 1990.-ih godina koja su me fascinirala" kazao je Emil.

Tu je odlučio da napravi projekt BMW E30 M3 DTM.

Za početak projekta trebalo je pronaći školjku automobila BMW E30 M3, što naravno u današnje vrijeme i sa statusom tog automobila je jednostavno nemoguće.

"Tesko je bilo pronaći za neke prihvatljive novce originalnu školjku od M3 jer su cijene davno premašile 15.000 eura" tvrdi Emil.

Iz tog razloga se u projektu išlo na repliku. Baza projekta je bio BMW E30 coupe iz 1984.godine na kojem je izvršena kompletna transformacija u M3. Većina dijelova je originalna, dok su neki dijelovi urađeni od poliestera.





Podvozje automobila je original M3 osim ovjesa koji je na "gewindama".

Ovaj automobil pogoni motor obujma 3.8 litara iz BMW M5 E34 iz 1994.godine sa 340 konjskih snaga.





Emil nije ništa prepuštao slučaju pa se tako pobrinuo i za sigurnost. Kočioni sustav je zamjenjen sa kočnicama od BMW X5 od 350mm na prednjim točkovima, dok su na zadnjim točkovima diskovi od 337mm.

Za potpunu zaštitu vozača urađen je zaštitni kavez tj "rollbar" kojeg je napravio poznati hrvatski 'drifter' Ivica Pudar po FiA-inim specifikacijama.




Kompletan projekt je atestiran i upisan je u elaborat od 80 stranica. Auto je uredno registrirano za svakodnevnu cestovnu upotrebu.

Da bi vam uspjeli dokazati da je Emil jedan od najvećih fanova BMW-a u Bosni i Hercegovini, reći ćemo vam samo da kraj BMW E30 M3 DTM, još posjeduje i BMW-a M5 E39 sa ugrađenim kompresorom s kojim razvija snagu od 600 konja te BMW M4.




Emil Martinović kazao je za Bljesak.info da je čitav projekt koštao oko 20.000 eura. Ne sumnjamo da uživa u svakom uloženom centu u svom automobili, koji plijeni pažnju na svako pojavljivanje u javnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close