Prvi u svijetu

Shuttle bez vozača testira gume bez zraka

Nakon što je u Goodyearovim pogonima postignuta zadovoljavajuća razina izdrživosti, nosivosti i brzine, gume su spremne za vožnju u stvarnom svijetu.
AutoMoto / Flash | 24. 07. 2021. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki proizvođač guma Goodyear razvio je automobilsku gumu koja se ne oslanja na pritisak zraka, već na potpornu strukturu, kako bi zadržala oblik i omogućila dugotrajnu udobnu vožnju. Sada je, prvi u svijetu, testiraju na autonomnim vozilima na Floridi

Proizvođači guma, poput Michelina, Bridgestonea, a sada i Goodyeara, vjeruju kako ideja izrade guma “bez zraka” ima smisla, pa sve više ulažu u istraživanje i razvoj u tom pravcu. Iz SAD-a sada stiže vijest kako je Goodyear počeo aktivno testirati svoje rješenje za gume bez zraka (non-pneumatic tire, odnosno NPT), prenosi Autonet.

Ova će tehnologija biti testirana na autonomnim shuttle vozilima prilikom redovnih gradskih vožnji u gradu Jacksonvilleu na Floridi. Prvi je ovo takav test u svijetu, a dolazi nakon tri godine testiranja ovog tipa guma u sličnim primjenama, ali u zatvorenim, kontroliranim uvjetima. Nakon što je u Goodyearovim pogonima postignuta zadovoljavajuća razina izdrživosti, nosivosti i brzine, gume su spremne za vožnju u stvarnom svijetu.

Izvor fotografije: Autonet / Gume spremne za test

Autonomni shuttlei odabrani su kao idealno okruženje za ispitivanje stvarnih mogućnosti guma bez zraka jer voze u urbanim uvjetima, ali se kreću manjim brzinama i po predvidljivijim trasama od “običnih” automobila. Krajnji cilj ovog testiranja jest razviti dovoljno zrelu tehnologiju kako bi Goodyear ostvario svoj plan – a to je na tržište lansirati potpuno održivu automobilsku gumu bez zraka, koja ne zahtijeva nikakvo održavanje, do kraja ovog desetljeća.

Ne-pneumatske gume mogle bi postati industrijski standard u nadolazećim godinama, omogućavajući rad bez odražavanja te tihu i udobnu vožnju za putnike – poručili su iz kompanije Local Motors, koja je proizvela autonomne minibuse na kojima će se Goodyearove revolucionarne gume testirati.

Kopirati
Drag cursor here to close