Novi detektori

Senzorima stresa protiv divljanja po cesti

Huawei je razvio detektor za automobile koji će registrirati razinu stresa kod vozača i zaustaviti automobil u slučaju prevelikog napora.
AutoMoto / Flash | 26. 09. 2019. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Huawei je objavio kako je uspješno patentirao "detektor bijesa na cesti", odnosno sustav prepoznavanja i mjerenja razine stresa vozača koji je integriran u unutrašnjost vozila.

Sustav je opremljen termalnim kamerama pomoću kojih prati razinu krvnog tlaka, kamerom koja pratiti pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji prati ton glasa vozača.

Huawei je spomenutu tehnologiju patentirao u segmentu "budućnost i pametna vozila", s obzirom da takva inovativna rješenja postaju moguća u vozilima budućnosti opremljenima 5G tehnologijom.

Sustav uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza, javlja Bug.

Primjerice, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom – automobil će automatski usporiti. Isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Huawei je ovaj sustav razvio kao odgovor na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila. Oni već neko vrijeme ozbiljno razmišljaju o implementaciji raznih senzora u vozila čime bi se vozače potaknulo na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola.

To bi značajno smanjilo broj nesreća u prometu i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u prometnim nesrećama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close