Matthias Müller

Šef Volkswagena popljuvao Teslu

Matthias Müller, generalni direktor koncerna VW, nije baš imao lijepih riječi o konkurenciji koja nameće neke nove trendove
AutoMoto / Flash | 21. 10. 2017. u 22:35 Bljesak.info
Šef VW-a o Tesli

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga četvrtka se u njemačkom Passau održala panel rasprava o budućnosti automobilske industrije, a sve u sklopu godišnje konferencije Menschen in Europa. Na panelu je sudjelovao i Matthias Müller, generalni izvršni direktor Volkswagena, kojeg je moderator upitao za mišljenje o Tesli kao konkurenciji. Ovo pitanje je, čini se, pogodilo Müllera u živac, pa je donekle iznerviran i odgovorio u pravom njemačkom stilu – prilično odrješito i svisoka.

Izjavio je kako Teslu ne vidi kao konkurenta, jer su oni, kaže, svjetski prvaci samo u velikim najavama. Godišnje proizvode oko 80 tisuća automobila dok ih Volkswagen proizvede oko 11 milijuna. Također, za razliku od 13-14 milijardi eura dobiti u VW-u, u Tesli se kvartal za kvartalom bilježi gubitak. Nije šef VW-a zaboravio spomenuti ni da u Tesli "radnike otpuštaju kad god zažele" – referirajući se na nedavno objavljen podatak o oko 400 otkaza u Tesli koji su bili posljedica negativnih godišnjih osobnih procjena otpuštenih radnika.

Müller je na temelju svega ovoga zaključio da Tesla nije društveno odgovorna kompanija i da se ne treba zanositi i "uspoređivati kruške i jabuke", tj. ne stavljati Teslu u istu rečenicu s VW-om. Ovih je nekoliko rečenica izazvalo aplauz među gledateljima ovog panela, a i ne može im se u potpunosti poreći istinitost (iako tumačenja nekih navoda mogu varirati), piše Bug.hr.

No, izgovoreno svakako gubi na vjerodostojnosti kada znamo da je došlo iz usta upravo šefa Volkswagena, čovjeka koji je na kormilo ove korporacije stigao jer je njegov prethodnik morao dati ostavku zbog društveno prilično neodgovornog lažiranja emisijskih testova, ogromnih kazni i povlačenja vozila, što je umalo dovelo kompaniju do bankrota, a neke od njezinih šefova poslalo iza rešetaka.

Nitko u ovoj priči, ni Tesla sa svojim upitnim odnosom prema radnicima, a pogotovo VW, zasigurno nisu moralne vertikale kojima bi se društvo trebalo diviti, ali teško je ne primijetiti da sve veći zamah u području električnih vozila i "neki novi klinci" na tom polju unose ozbiljnu zabrinutost i nervozu među "starosjedioce" autoindustrije.

Koga u budućnosti vidite kao pobjednika ove debate vjerojatno ovisi s koje strane spektra ste pozicionirani – jeste li ljubitelj oktana ili struje, hoće li vam sljedeći automobil biti gutač fosilnih goriva ili barem djelomično elektrificiran, te u konačnici, tko vam se više sviđa – Musk ili Müller, ili pak nedavno na ovim stranicama spominjani Marchionne.

Kopirati
Drag cursor here to close