Ode Loeb u privatnike

Sébastien Loeb se vraća na Dakar Rally 2019.

Za razliku od prethodne tri godine, kada je nastupao u tvorničkim automobilima, ovog puta na Dakar ide kao nezavisni vozač i pokušat će da postane prvi "privatnik" koji je pobijedio još od Jean-Louisa Schlessera 2000. godine.
AutoMoto / Flash | 05. 11. 2018. u 21:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najbolji rally vozač svih vremena, Francuz Sébastien Loeb, otkrio je da će u siječnju 2019. godine ponovo sudjelovati u Dakar rallyju, i to kao nezavisni natjecatelj.

Loeb je, nakon povlačenja iz Svjetskog rally prvenstva prije šest godina, tri puta vozio najtežu svjetsku rally utrku - Dakar rally , a najbolji rezultat ostvario je 2017. godine s drugim mjestom za Peugeot Total, iza timskog kolege Stéphana Peterhansela.

Nakon što se prošle godine povukao s Dakara zbog nezgode na pješčanim dinama u Peruu i povrede suvozača Daniela Elene, činilo se da legenda motosporta nikad više neće nastupiti u ovoj utrci. Međutim, nakon što je prošog tjedna kao gostujući vozač pobijedio u utrci Svjetskog rally prvenstva u Španjolskoj, odlučio je da pokuša još jednom.

"Odluku da idem na Dakar donio sam u posljednji čas, ali i dalje sam gladan pobjede. U poređenju s ostalima, vjerovano nam nedostaje pripreme. Ali, isto tako, nisam zaboravio sve ono što sam naučio u prošle tri godine. To je avantura, i radujem se što ću je ponovo doživjeti", izjavio je Loeb.

Za razliku od prethodne tri godine, kada je nastupao u tvorničkim automobilima, ovog puta na Dakar ide kao nezavisni vozač i pokušat će da postane prvi "privatnik" koji je pobijedio još od Jean-Louisa Schlessera 2000. godine. Automobil koji će voziti, uz Elenu kao navigatora, bit će Peugeot 3008 DKR, sličan onom u kojem je 2017. godine bio drugi.

U svom pothvatu imat će podršku Red Bulla, a brigu o njegovom vozilu vodit će nezavisni francuski tim PH Sport.



Ovo, 41. po redu izdanje Dakar rallyja, po prvi put će u potpunosti biti održano u jednoj zemlji, od 6 do 17. siječnja 2019. godine. Najbolje svjetske rally vozače čeka oko 5.000 kilometara utrke u 10 etapa, a Loeb ima malo vremena za testiranje.

"Cijelu karijeru uvijek su me smatrali favoritom. Iako me, naravno, pobjeđivanje motivira, važno je i zabavljati se. Zato će sudjelovanje na Dakaru 2019 s Danielom, kao privatni autsajderi, biti fantastičan izazov. Spreman sam da pokušam: bit će to pomalo kao moja tri nastupa u Svjetskom rally prvenstvu ove godine, gdje je uspjeh bio daleko od zagarantiranog", rekao je 44-godišnji vozač.

On će svoje vozilo testirati privatno u prosincu, prije starta rallyja u Limi, gdje će ponovo sresti svoje stare suparnike, kao što su Peterhansel, Carlos Sainz, Cyril Despres i Nasser Al-Attiyah.

Loeb se iz Svjetskog rally prvenstva (WRC) povukao prije šest godina, nakon devet uzastopnih titula. Nakon toga se natjecao u GT utrkama i rallycrossu, a povremeno je kao gostujući vozač nastupao i u WRC-u. Ove sezone je imao tri gostujuća nastupa za tim Citroën Racinga, a prošlog tjedna u Španjolskoj je na rallyju Katalonija zabilježio svoju 79. pobjedu, prvu nakon pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close