Planovi

SEAT sprema gradsko električno vozilo 2025.

Ako SEAT-ov električni plan bude odobren, tvrtka planira od 2025. u Martolellu proizvoditi preko 500.000 gradskih električnih automobila godišnje, uključujući modele za druge VW-ove brendove, uključujući Volkswagen, Škodu i, možda, Audi...
AutoMoto / Flash | 22. 03. 2021. u 14:58 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski proizvođač automobila SEAT, član grupe Volkswagen, izgradit će u blizini pogona u Barceloni tvornicu baterija za potrebe proizvodnje električnih automobila, ako dobije financijsku i druge oblike potpore španjolskih vlasti i EU-a.

SEAT planira lansirati gradsko električno vozilo 2025. godine, a proizveo bi ga u tvornici u Martorellu u okolici Barcelone, izjavio je u ponedjeljak čelnik uprave Wayne Griffiths.

Španjolski ministar industrije rekao je 4. ožujka da će upotrijebiti novac EU-a za uspostavu javno-privatnog konzorcija sa SEAT-om i energetskom tvrtkom Iberdrola koji će graditi prvu tvornicu baterija za električne automobile u Španjolskoj, ali nije precizirao gdje će se nalaziti.

Griffiths je istaknuo da vlasti moraju potvrditi potporu poticanju potražnje za električnim automobilima, značajnom poboljšanju infrastrukture za punjenje i razvoju postrojenja za proizvodnju automobila i baterija.

“Ako želimo automobil do 2025. godine, moramo ove godine brzo donijeti te odluke”, rekao je Griffiths dodajući kako je uvjeren da će postići dogovor s vladom.

Španjolska bi do 2023. trebala dobiti oko 140 milijardi eura iz europskog fonda za oporavak od pandemije, a polovinu iznosa činit će bespovratna pomoć. Planira usmjeriti značajan iznos u financiranje velikih industrijskih projekata radi oživljavanja i modernizacije gospodarstva.

Ako SEAT-ov električni plan bude odobren, tvrtka planira od 2025. u Martolellu proizvoditi preko 500.000 gradskih električnih automobila godišnje, uključujući modele za druge VW-ove brendove, uključujući Volkswagen, Škodu i, možda, Audi, rekao je Griffiths.

Naglasio je da bi tvornica baterija trebala biti izgrađena blizu tvornice automobila jer bi se time optimizirala proizvodna logistika.

Manje je važno gdje će se nalaziti tvornica baterijskih ćelija, što je korak koji prethodi sklapanju baterija, istaknuo je, dodavši da ta odluka još nije donesena.

SEAT je u 2020. poslovao s gubitkom od 194 milijuna eura, u usporedbi s neto dobiti od 346 milijuna eura u 2019.. Prihodi su mu smanjeni za četvrtinu.

“Ove godine moramo se vratiti profitabilnosti”, naglasio je Griffiths.

Kopirati
Drag cursor here to close