Za volanom...

Saudijke spremne za novu slobodu

Neke žene međutim i dalje su suočene s otporom konzervativnih rođaka, a mnoge su se i naučile na privatne vozače pa oklijevaju krenuti same na prepune autoceste u toj zemlji.
AutoMoto / Flash | 24. 06. 2018. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene u Saudijskoj Arabiji u nedjelju odmah iza ponoći izašle su u automobilima na ulice i tako obilježile ukidanje zabrane da voze, koja je dugo bila simbol represije nad ženama u tom vrlo konzervativnom muslimanskom kraljevstvu.

„Čudno se osjećam, tako sam sretna”, kazala je 23-godišnja Majdooleen al-Ateeq, dok je po prvi put vozila svoj crni lexus Riyadhom.

3 milijuna vozačica

Ukidanje zabrane, koje je prošlog rujna naredio kralj Salman, dio je sveobuhvatnih reformi koje gura njegov moćan sin, princ Mohammed bin Salman, u nastojanju da transformira gospodarstvo najveće svjetske izvoznice nafte i otvori zatvoreno društvo.

Žene su vozile automobile i po ulicama u istočnom gradu Khobaru i veselile se dok je policija promatrala. „Spremne smo, a to će u potpunosti promjeniti naš život”, smatra Samira al-Ghamadi, 47-godišnja psihologinja iz Jeddaha, jedna od prvi žena kojima je izdana vozačka dozvola.

Ukidanje zabrane vožnje automobila, koja je godinama izazivala međunarodnu osudu i usporedbe s talibanskom vladavinom u Afganistanu, pozdravili su zapadni saveznici kao dokaz novog progresivnog trenda u Saudijskoj Arabiji.

Žene su tek početkom lipnja počele zamjenjivati inozemne vozačke dozvole, stoga je broj novih vozačica još uvijek nizak. Ostale uče voziti u novim državnim školama. Očekuje se da će do 2020. biti 3 milijuna žena s vozačkom dozvolom u toj zemlji.

''Volim biti kao princeza ...''

Neke žene međutim i dalje su suočene s otporom konzervativnih rođaka, a mnoge su se i naučile na privatne vozače pa oklijevaju krenuti same na prepune autoceste u toj zemlji.

„Definitivno ne bih htjela voziti. Volim biti kao princeza dok mi netko otvara vrata automobila i vozi me gdje god hoću”, kaže Fayza al-Shammary, 22-godišnja prodavačica.

Odluka o ukidanju zabrane vožnje u tom uvelike kontroliranom kraljevstvu, gdje su nekoć bila zabranjivana i kina i koncerti, trebala bi potaknuti gospodarstvo, a najviše sektor prodaje vozila i osiguranja.

Ta promjena uštedjet će obiteljima milijarde dolara koje su dosad trošile na vozače, a istovremeno će potaknuti više žena da postanu radno aktivne i tako podignu produktivnost u toj zemlji, u početku barem umjereno.

Mnogi Saudijci slave taj potez putem društvenih mreža, no ima i podrugljivih komentara i onih zabrinutih oko utjecaja koji će to imati na društvo.

Većina mladog stanovništva, koje prevladava u tom kraljevstvu, podupire reforme princa Mohammeda, no mnogi Saudijci pribojavaju se da će brzina reformi izazvati zazor religioznih konzervativaca koji su nekoć bili dominantni.

Kopirati
Drag cursor here to close