Utisci nakon relija

Šaškin za Bljesak: Vjerujem da ostajemo u kalendaru WRC-a

AutoMoto / Flash | 25. 04. 2021. u 17:47 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada nitko nije vjerovao, on jeste. Od ideje, koju je većina doživljavala kao apsolutnu utopiju, pa sve do realizacije. 

Daniel Šaškin, poznati automobilist iz Poreča, sportaš, je svakako najzaslužniji za dolazak WRC-a u Hrvatsku.

Na ovom projektu je radio jako dugo, Zrinko Gregurek, član World Motorsport Councila svjetske automobilističke federacije FIA je bio prva spona prema WRC-u, dok je sadašnji predsjednik Hrvatskog Auto i karting saveza (HAKS) Davorin Štetner na kraju uvelike pomogao da se ovaj projekt i dogodi.

Foto: Bljesak.info / Ogier za šest desetinki slavio na Croatia Rallyju, a Evans ispustio pobjedu

Na početku priče Šaškin je želio dovesti reli u Istru i Kvarner. Na kraju je ipak vožen u Zagrebu. Grad Zagreb je bio brži i konkretniji s obzirom na to da ovaj projekt puno košta, a grad Zagreb je bio spreman te novce staviti na stol. U razgovoru za Bljesak.info nakon završetka prvog Croatia Rallyja kaže:

''Ja sam prije u nekoliko navrata radio organizacije relija Europskog prvenstva i nekako sam mislio da je WRC jednu ili dvije stepenice ispred, međutim ovo je puno, puno kompliciranije i složenije. Na organizaciji ovog takmičenja je sudjelovalo tisuću ljudi, tako da sve u svemu, ja sam itekako zadovoljan. Imali smo utrku koja je neizvjesna bukvalno do posljednjeg zavoja", kaže Šaškin.

Kakve su reakcije ljudi iz krovne automobilske organizacije (FIA)? Može li Hrvatska do stalnog mjesta u kalendaru WRC-a?

- Mi smo potpisali ugovor na jednu plus jednu godinu, međutim svaki put kada organiziramo nešto ovako moramo zadovoljiti čelnike ove kuće kako bismo mogli opet biti domaćini. Imali smo malih problema s gledateljima, 99 posto njih se pridržavalo pravila, međutim uvijek postoji netko koje pametniji od sviju nas. Takva stvari nas mogu koštati, ali za sada nije bilo nekih pritužbi. Čelnici FIA-e kažu kako Hrvatska zaslužuje mjesto u kalendaru, a vidjet ćemo hoće li tako biti.

Kakve su reakcije vozača?

- Mads Ostberg koji je pobijedio u kategoriji WRC 2 kaže kako je ovo bio najbolji reli koji je vozio na asfaltnoj podlozi. Michèle Mouton najbrža žena na svijetu je za drugi brzinac koji se vozio u subotu da je to nešto fantastično, kako smo to složili da u jednom brzincu imamo sve vrste zavoja, široke dionice, uske dionice, nizbrdice. Da se u jednom ispitu kao što je taj možete naučiti sve o reliju.  Nekako smo nje najviše pribojavali kao dužnosnice FIA-e, ali ona nije imala nikakve pritužbe, kaže na kraju za Bljesak.info, Daniel Šaškin.

Kopirati
Drag cursor here to close