Oduševljenje

Sarajevo ozbiljan kandidat za organizacuju FE utrke 2020. godine

Najbolji vozač Formule E i član uprave Manchester City-a oduševljeni Sarajevom
AutoMoto / Flash | 29. 11. 2018. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su Sarajevo i Bosna i Hercegovina imali priliku poželiti dobrodošlicu nesvakidašnjim gostima, a sve zahvaljujući kandidaturi grada Sarajeva za domaćina utrke Formule E 2020. godine.

U atriju Alta Shopping centra održana je press konferencija na kojoj su gosti - Jean Eric Vergne, vozač Techeeta tima, i Edmund Chu, direktor tima i član uprave fudbalskog kluba Manchester City, dali svoju podršku gradonačelniku Abdulahu Skaki, kao i inicijatoru ideje Samiru Ceriću, u nastojanju da 2020. godine organiziraju utrku Formule E u glavnom gradu naše države.

Pored gostiju, prisutnima je bio predstavljen i bolid tima Techeetah DS E-Tense FE 19, koji je samo za ovu priliku dovezen direktno iz Pariza.

Održavanje ove utrke bi za Bosnu i Hercegovinu značilo mnogo više od sportskog spektakla. To bi promoviralo ekonomske i turističke potencijale Sarajeva i BiH, privuklo bi nove investitore,  te omogućilo brz ekonomski razvoj i preporod cijele regije. Pored toga, dolazak nekih od najvećih svjetskih kompanija, koje se automatski vežu uz organizaciju utrke Formule E, donio bi i kreiranje novih poslova, te poticajno djelovao na ekonomiju i poslovnu klimu čitave zemlje. Ovaj i slični događaji mogu biti bar dio rješenja jednog od velikih problema našeg društva, a to je odlazak mladih iz države, priopćili su organizatori.

Foto: PR / Bolid Techeetah DS E-Tense FE 19 stigao u Sarajevo

Gosti kao što je Edmund Chu, direktor Techeeta FE tima, član uprave osam nogometnih  klubova, uključujući i Manchester City, značajni su za pozicioniranje jednog grada u sam vrh svjetskih metropola. Potencijal koji sa sobom nose ovakvi događaji i ljudi vezani uz njih, širi je od samo događaja, pa podrazumijeva i otvaranje mogućnosti investiranja u nogomet, košarku, tenis i druge sportove. Pored toga, otvara se i prostor za razvoj domaćeg potencijala u smislu razvoja tehnologije, inovacija i talenata u svim kreativnim poljima društvenog djelovanja.

"Prema svemu što sam do sada čuo i vidio, Sarajevo ima potencijal za velike poslovne projekte i mi smo veoma zainteresirani za investiranje u sportski i tehnološki sektor. Ako pogledate koliko je prvenstvo Formule E značilo metropolama poput New Yorka, Hong Konga, Pariza i drugih gradova, onda je sasvim jasno koliko bi ova jedinstvena platforma značila za globalno pozicioniranje Sarajeva." izjavio je Edmund Chu, predsjednik Techeetah tima i član uprave Manchester Cityja.

Foto: Bljesak.info / Bolid Techeetah DS E-Tense FE 19 u Sarajevu

Jean-Eric Vergne, trenutni prvak Formule E, izrazio je oduševljenje glavnim gradom BiH, uz napomenu kako vjeruje da bi sarajevske ulice i bolid koji vozi bili sjajan spoj, te da bi ga radovalo ako ulice Sarajeva dospiju na mapu njegovih izazova.

Foto: Bljesak.info / Bolid Techeetah DS E-Tense FE 19 u Sarajevu

"Želimo mijenjati stanje u kojem svi veliki događaji zaobilaze Sarajevo. Svjesni smo količine posla i izazova kojeg smo se prihvatili, ali ja vjerujem da mi to možemo, te da naš grad i država zaslužuju da budu rame uz rame sa svjetskim metropolama."- izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Samir Cerić, CEO Sarajevo Sports International, iznio je ovu ideju i viziju za Sarajevo s mnogo samopouzdanja, imajući u vidu svoje dosadašnje poslovne uspjehe i kontakte, kao i potencijal naše države i naših ljudi.

Foto: Bljesak.info / Bolid Techeetah DS E-Tense FE 19 u Sarajevu
Kopirati
Drag cursor here to close