Dobrodošli nazad! :)

Saab se vraća u autoindustriju!

AutoMoto / Flash | 02. 12. 2016. u 09:41 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podsjetimo. Iako je Saab svoje automobile reklamirao kao borbene lovce, dio koji proizvodi zrakoplove i dio koji proizvodi automobile su se odijelili 1990. kada je potonjeg kupio američki General Motors. Saab Automobile je vremenom postao tužna priča i primjer kako ne voditi proizvođača automobila, piše Autonet.hr. 

Naime, pod GM-om Saab nikada nije ostvario profit te je napokon 2010. prodan nizozemskom Spykeru, a ta je avantura pak završila s bankrotom. Ono što je od Saaba ostalo je u vlasništvu NEVS-a (New Electric Vehicles Sweden) koji bi sljedeće godine napokon trebao započeti s proizvodnjom električnih vozila temeljenih na starom 9-3. Također, i Turska je kupila prava na proizvodnju svoje verzije tog automobila.

S druge strane, Saab Group, proizvođač zrakoplova, oružja i obrambenih sustava, je solidno poslovao i razvijao, između ostalog, radare, napredni software i sl. Upravo bi iskustvo i znanje te dosadašnji rezultati na spomenutim područjima trebali biti zalog za novi ulazak Saaba u auto industriju. Tako barem tvrde švedske novine SvD Naringsliv.

Ovaj plan se vrti oko novog operativnog sustava te novog radara kojeg je Saab razvio za sljedeću generaciju svog zrakoplova Gripen E, koji bi se u službu trebao uvesti tijekom 2019, a ovi sustavi bi navodno mogli biti upotrjebljeni u autonomnim vozilima kod onih proizvođača koji nemaju nekoliko godina i nekoliko milijardi Eura ili Dolara da ulažu u razvoj vlastitih sustava autonomnog upravljanja.

Saabov šef Hakan Buskhe je rekao kako će u proljeće sljedeće godine biti osnovana nova tvrtka koja će se baviti upravo rješenjima za auto industriju te potvrdio kako su već započeti razgovori s različitim kompanijama o suradnji na ovom području. Buskhe je rekao i kako su glavni saabov cilj europski proizvođači automobila pa se nadamo kako ćemo uskoro saznati više.

Kopirati
Drag cursor here to close