Kakvi piloti

S 5,18 promila za volanom?!

''Nema posebnih kategorizacija za takvo stanje, ali prema medicinskim parametrima, osoba koja ima 5,18 promila alkohola u krvi trebala bi biti u komi…''
AutoMoto / Flash | 10. 06. 2019. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na cestama u Republici Srpskoj od početka ove godine najpijaniji vozači evidentirani su u Gradišci i Bratuncu, koji su imali najveću koncentraciju alkohola u krvi, po 5,18 promila, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RS, objavile su Nezavisne novine.

U Odjelu za odnose s javnošću MUP-a RS kažu da je najpijaniji pješak od početka ove godine evidentiran u Zvorniku, a imao je 4,46 g/kg koncentracije alkohola u krvi.

Opasno stanje

''Tijekom prošle godine s najvećom koncentracijom alkohola u krvi evidentirani su vozači s područja Prijedora, s 5,18 g/kg, a pješak koji je tijekom prošle godine imao najveću koncentraciju alkohola u krvi, 3,31 g/kg, je također s područja ovog grada'', kažu u Odjelu za odnose s javnošću MUP-a RS.

Jadranka Stanković, specijalista psihijatrije, kaže da nečiji organizam može podnijeti ovoliku količinu alkohola, ali da se radi o opasnom stanju jer čovjeka može dovesti u stanje duboke kome, te može da mu pozli za volanom i na taj način postati opasan i po sebe i svoju okolinu, što bi značilo da je izuzetno sklon izazivanju prometne nesreće.

''Nema posebnih kategorizacija za takvo stanje, ali prema medicinskim parametrima, osoba koja ima 5,18 promila alkohola u krvi trebala bi biti u komi. Očigledno se radi o osobi koja godinama uzima alkohol i dobro ga podnosi. Takve osobe vjerojatno imaju i organska oštećenja na mozgu koja su uzrokovana alkoholom, jer je on toksičan i djeluje na koordinaciju pokreta i utječe time i na vožnju'', kaže Stanković.

Revizija vozačke

Ističe kako se svaki čovjek smatra svjesnim kada počinje uzimati alkohol, te to što je pijan ne znači da on nije odgovoran za posljedice, pa je odgovoran i pred zakonom.

''Postoje slučajevi alergije na alkohol, koja se utvrdi kada osoba prvi put popije alkohol, te jedino u tom slučaju takav pojedinac nije odgovoran pred zakonom'', rekla je Stanković.

Dodala je da se najvjerojatnija radi o osobi koja boluje od kroničnog alkoholizma, te smatra da bi sustavno trebalo pristupati ovom problemu od djelovanja nadležnih, te obitelji i obiteljskog liječnika.

''Ako se nekome često evidentira velika količina alkohola, to bi se moglo riješiti na način da se pokrene postupak revizije njegove vozačke dozvole na određeno razdoblje. Ukoliko oni za to određeno razdoblje ne mogu promijeniti svoje ponašanje, u tom slučaju trebalo bi im trajno oduzeti vozačku dozvolu'', predlaže Stanković.

Jedna čašica…

Milija Radović, direktorica Agencije za sigurnost prometa RS, kaže da osoba s toliko promila u krvi nije sposobna da hoda, a kamoli da upravlja vozilom.

''Značajan broj prometnih nezgoda se događa zbog brzine i alkohola, te on odnosi značajan broj života u prometu. Jednostavno, jedna čašica negativno utječe na sposobnost upravljanja motornim vozilom'', kaže Radović.

Dodao je kako kazne za ovakve prekršaje nisu dovoljne i da bi trebale biti strože.

Kopirati
Drag cursor here to close