Bljesak na Ženevskom autosalonu

Ruski Rolls, leteći automobil i još trista čuda!

Procunjali smo izložbenim prostorom Ženevskog autosalona i samo za vas odabrali neke od najfascinantnijih, ali u isto vrijeme i najčudnijih automobila.
AutoMoto / Flash | 06. 03. 2019. u 17:02

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusi su uvijek bili poznatiji po oružju, nego po automobilima, ali ponekad, kad se zainate, Rusi znaju napraviti čuda i na automobilskom planu. Za manje upućene  - uguglajte GAZ Čajka ili ZIL 4112! Uostalom, kako reče Ilija Čvorović – zar ima bolji auto od Moskviča? Ovo zlatno rusko čudo, doduše, nije Moskvič, nego se zove Aurus Senat – i ima motor koji ovaj ruski „Rolls Royce“ pokreće sa samo dvije konjske snage manje od 600 KS! Tu negdje u utrobi vozila skriven je i hibridni motor sa 62 KS, koji vjerojatno služi da pokreće grijanje dok vozilo stoji na ruskoj zimi.

Foto: Bljesak.info / Aurus Senat
Foto: Bljesak.info / Aurus Senat
Foto: Bljesak.info / Aurus Senat
Foto: Bljesak.info / Aurus Senat

Predsjednik Putin ga je već oprobao i službeno ga koristi. Svi kažu da je strašno dobar auto, a kako ne bi bio kada ima pogon na sva četiri kotača, ubrzava od 0-100 km/h za šest sekundi i ima maksimalnu brzinu od 250 km/h! A težak je…k'o nilski konj. I još jedan obični konj. Vozit će ga uglavnom predsjednici, mada još nitko nije pitao narkodilere i švercere osiromašenim uranom je li im Aurus Senat napetiji od, recimo, Mercedes Maybacha.

Stari ljudski san bio je letjeti. Taj san smo ostvarili, ali jedan djelić nismo nikada – letjeti u vlastitom automobilu! Bilo je, doduše, svakojakih, pogađate, jako neuspješnih i prije svega nepraktičnih pokušaja kroz povijest – i nismo tu stali, jer evo još jednoga! Pal – V je ime branda koji stoji iza još jednog letećeg automobila, a tim stručnjaka iz oba svijeta (avionskog i automobilskog) našao je navodno „zlatnu sredinu“. Naime, do sada je leteći automobil uvijek bio ili previše avion ili previše auto, tako da niti je bio upotrebljiv na cesti, niti je baš sigurno letio u zraku.

Foto: Bljesak.info / Pal – V
Foto: Bljesak.info / Pal – V
Foto: Bljesak.info / Pal – V

E, sad je Pal – V, navodno,  sredio sve nedostatke tih avioautomobila iz prošlosti – mada nama i dalje izgleda kao futuristički dizajniran križanac između Trotterove trokolice i žiroplana. No, za minimalno 400.000 dolara i vi možete, tvrde inženjeri tvrtke, voziti i letjeti (ljepše zvuči na engleskom – „to drive and fly“). Ako vam se baš hoće, postoji i executive verzija auta, koji se prigodno zove i Liberty (Sloboda, je l' tako?) a koja košta 600.000 dolara. Inače, tvrtka je iz Nizozemske, a ako treba preporuka – barem znamo da su Nizozemci odavno stručnjaci za voziti po zemlji, a biti zapravo high.

U povijesti automobila posebno mjesto zauzima tvrtka Hispano Suiza – da sad ne gubimo vrijeme, bolje izguglajte što vas zanima, samo ćemo vam kratko reći da je to bio kontinentalni Roll Royce onih vremena. Sklad, nivo, snaga i elegancija, to su bile osnovne značajke automobila Hispano Suize – a nakon beskrajnih neuspješnih povrataka na scenu pod različitim ulagačima, sada je, izgleda, vrijeme za spomena vrijedan pokušaj – sportski auto stiliziran po modi ranih tridesetih godina prošlog stoljeća, pokretan s dva elektromotora koja pojedinačno istiskuju po 502,5 „konja“, odnosno ukupno 1005 KS, koji garantiraju ubrzanje od 0 – 100 km/h za ispod tri sekunde!

Foto: Bljesak.info / Hispano Suiza Carmen
Foto: Bljesak.info / Hispano Suiza Carmen
Foto: Bljesak.info / Hispano Suiza Carmen

Ono što bi trebalo posebno radovati potencijalnog kupca je garantirani doseg Hispano Suiza Carmen (to joj je ime, Carmen, po poznatoj operi) od čak 400 kilometara, ma koliko da je „stiskali“. Naravno, to još treba pokazati u praksi.

Foto: Bljesak.info / Golden Sahara II
Foto: Bljesak.info / Golden Sahara II
Foto: Bljesak.info / Golden Sahara II
Foto: Bljesak.info / Golden Sahara II
Foto: Bljesak.info / Golden Sahara II

Kad smo već kod čudnih dizajnerskih rješenja iz davnih vremena – na salonu je prikazan i obnovljeni konceptni automobil iz daleke 1959. – ime mu je Golden Sahara II. Za sve je zaslužan Goodyear koji je udahnuo novi život staroj ideji – i sve zapanjio svjetlećim gumama i još nekim cakama. Zapravo, eto dokaza koliko konceptni automobili često ostaju samo to – koncepti koji zadržavaju izvanvremenski šarm – i čak i nakon 60 godina djeluju fascinirajuće!

Nastavlja se…

Kopirati
Drag cursor here to close