Sveopći trend

Ručni mjenjač – vrsta koja izumire

Volkswagen je najavio kako će do kraja desetljeća u Europi prodavati isključivo električne automobile, pa ne bi trebala čuditi najava da će u istom roku iz proizvodnje biti potpuno izbačena opcija ručnih mjenjača i za vozila s unutarnjim izgaranjem.
AutoMoto / Flash | 01. 09. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveopći trend elektrifikacije automobilskih pogona, čija se kulminacija očekuje u sljedećih pet do deset godina, donosi još jednu žrtvu – smrt ručnih mjenjača u automobilima.

Električna vozila tek u nekim slučajevima imaju više stupnjeva prijenosa, dok su im “getribe” većinom tek pretvarači snage iz elektromotora bez mogućnosti promjene omjera ulaznog i izlaznog broja okretaja.

Tomu je tako jer elektromotori mogu pokretati automobile jednakim okretnim momentom pri manjim i pri većim brzinama, pa nije potrebno mijenjati omjere prijenosa kako bi se glatko i nesmetano vozilo.

Promjene brzina, pak, u automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje se moraju obavljati, automatski ili ručno.

Automatski mjenjači u SAD-u su standard već desetljećima, dok je u Europi ta promjena tek u najavi.

Ubrzati bi je mogla ovotjedna najava Volkswagena da će do 2030. godine – kada planiraju u Europi prodavati isključivo električne automobile – isto tako iz proizvodnje potpuno izbaciti ručne mjenjače.

S velikom tranzicijom na isključivo automatske mjenjače započet će 2023. godine. Tada će novi Tiguan i Passat biti prvi Volkswagenovi modeli koji će dolaziti bez opcije ručnog mjenjača, javlja AutoNet.

Isti će primjer slijediti i druge marke ove grupacije, pa će kroz koju godinu biti nemoguće kupiti novu Škodu, Audija ili Seata s ručnim mjenjačem.

Njemački Auto Motor und Sport piše kako je na tamošnjem tržištu trenutačno, od ukupno 5.838 dostupnih modela automobila, s ručnim mjenjačem dobavljivo njih tek 1.870, odnosno nešto manje od trećine. Osim Volkswagena, prema izbacivanju ručnih mjenjača ranije su se okrenuli i BMW te Mercedes.

Kao glavne razloge svi navode elektrifikaciju, ali i naprednu tehnologiju automatskih mjenjača koja je daleko efikasnija. Isto tako, ručni će mjenjač izumrijeti i zbog rezanja troškova u proizvodnji.

Kopirati
Drag cursor here to close