Budućnost je tu

Rolls Royce osmislio hibridni električni pogon za leteće taksije

Putnički dron s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja trebao bi imati domet od 800 kilometara i najveću brzinu od čak 400 km/h.
AutoMoto / Flash | 17. 07. 2018. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljujući Farnborough Airshow, smotru zrakoplovstva koja će se ovoga tjedna održati u zračnoj luci u britanskom Farnboroughu, iz Roll Roycea su se oglasili o svojim planovima za budućnost putničkog zrakoplovstva.

Rolls Royce je, naime, već osmislio i počeo razvijati električni pogon za putničke dronove, ili popularno nazvane leteće taksije, a isti dizajn letjelica mogao bi se primjenjivati i za svrhe transporta tereta, ljudi, ali i za razne logističke i vojne svrhe.

Na ovakvom konceptu već otprije znamo da rade Airbus, Uber i nekoliko manjih startupa. Britanska kompanija kaže kako ima planove za izradu električne letjelice s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (EVTOL), u koju bi se moglo smjestiti do pet osoba.

Kao takva, ova bi letjelica trebala imati i domet od oko 800 kilometara, te najveću zračnu brzinu od čak 400 km/h, najavio je Watson, javlja Bug.hr.

Za pogon drona bi se koristila električna energija, no ona ne bi dolazila iz baterija nego bi bila dobivena korištenjem plinskih turbina.

Na letjelici proizvedena struja pokretala bi šest električnih motora s rotorima koji su posebno dizajnirani kako ne bi proizvodili veliku buku, što je jedna od velikih mana sadašnjih putničkih dronova.

Krila ove letjelice imala bi mogućnost zakretanja što bi joj omogućilo kako efikasan let tako i vertikalno polijetanje i slijetanje.

Plan Rolls Roycea je biti predvodnik u ovom području, ali i ostvariti suradnju s nekolicinom partnera s kojima bi se mogla ostvariti nekada samo znanstvenofantastična vizija o letećim automobilima.

Prvi model ovakvog putničkog drona sa znakom Rolls Roycea "na haubi" mogao bi se pojaviti sredinom 2020-ih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close