Moguće je

Revolucija na ulicama Dohe: Autonomni javni prijevoz starta već 2022. godine

Već za tri godine u Dohi bi se mogli naručiti VW-ovi električni shuttlovi ID. Buzz u kojima neće biti vozača, a računala će ljude zamijeniti i za volanima autobusa Scanije.
AutoMoto / Flash | 17. 12. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi gradovi napredovali, potreban je novi val inovacija poput tehnologija u transportu koje će omogućiti urbanu mobilnost, manje prometne gužve i bolju energetsku učinkovitost uz, naravno, smanjenje emisije stakleničkih plinova, komentirao je izvršni direktor Qatar Investment Authorityja (QIA) Mansoor Al Mahmoud prilikom potpisivanja ugovora s Volkswagenom o projektu koji bi trebao donijeti revoluciju na ceste Dohe.

Naime, projekt na kojem će zajedno raditi VW Group i QIA trebao bi do 2022. godine rezultirati pokretanjem autonomnog javnog prijevoza u tom gradu, javlja Zimo.

Ugovorom su obuhvaćena četiri brenda unutar Volkswagen grupe - Volkswagen Commercial Vehicles, Scania, servis za dijeljenje vožnje MOIA te podružnica Audija Autonomous Intelligent Driving (AID).

Ove kompanije trebale bi razviti sustav javnog transporta koji će uključivati VW-ova električna autonomna vozila ID Buzz te autonomne autobuse Scanije, kao i potrebnu infrastrukturu i softver potreban za pokretanje takvog komercijalnog servisa, pri čemu bi autonomna vozila trebala biti integrirana u ostali javni prijevoz.

Već za tri godine Dohom bi trebalo voziti 35 autonomnih električnih vozila ID Buzz u kojima će se moći prevoziti po četiri osobe te još deset autobusa Scania, koji će prevoziti veće grupe ljudi.

Autonomna vozila kretat će se na ograničenom prostoru, prva zatvorena testiranja počinju već sljedeće godine, a 2021. trebala bi početi prva testiranja u stvarnim uvjetima, tj. na cestama Dohe.

Trenutačno se ne govori o tome hoće li na prednjem sjedištu autonomnih automobila i autobusa ipak sjediti vozači koji bi s trebali pobrinuti da, u slučaju neke softverske greške, ne dođe do nesreće.

Ako se sva testiranja pokažu uspješnima, do kraja 2022. trebao bi započeti službeni projekt autonomnog javnog prijevoza u Dohi, a zahvaljujući odličnoj cestovnoj infrastrukturi i vremenskim uvjetima (nema snijega) taj se grad čini idealnim mjestom u kojem bi samovozeći automobili i autobusi mogli bez većih problema dijeliti ceste s vozilima kojima upravljaju ljudi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close