Vozili smo

Renault Scenic dCi 130 Energy Bose Edition: To sam ja, Leclerc!

AutoMoto / Flash | 09. 08. 2017. u 11:17 B.Č. | D.K. | Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Renaultov Scenic pošao je stopama većeg brata Espacea, pa u četvrtoj generaciji to više nije tek prostran monovolumen nasađen na limuzinsku osnovu, nego je sada u pitanju monovolumen koji je više limuzina nego ikada prije, a u isto vrijeme dizajnerski atraktivan skoro kao neki fensi SUV. 

A to otprilike znači da je pojavom širi, atraktivniji i  agresivniji, ali je prostranost ostala, no nigdje nije pretpostavljena beskompromisnom ugođaju solidnog auta. A Scenic u Bose Edition verziji je stvarno ugođaj na visini zadatka – daleko od dosadnjikavog automobila kakav je manje – više svaki drugi monovolumen. Uz prepoznatljive elemente novog Renaultovog dizajna, kako vani, tako i unutra, juriša po nove generacije kupaca.

Redefiniranje uloge u svijetu automobila

Prvo što u oči upada je nova, puno dinamičnija linija automobila, mišićavih i širokih bokova, u dvobojnoj kombinaciji kao standardom i sa ogromnim kotačima na felgama od 20 cola. Nemojte se odmah plašiti, dimenzija gume je ugođena, kao i cijena, pa jedna guma nije bezobrazno skupa (u Gumi M je nešto iznad 250 KM) s obzirom na zastrašujuće veliku dimenziju. A ta velika dimenzija osigurava bolja dinamička svojstva automobila, udobnost na duže staze je odlična, no i dalje se ne može skriti otvoreni rat velike gume s ležećim policajcima tipa balcanicus vulgaris, pa je prilikom prijelaska takvih prepreka i dalje glasanje ovjesa nešto bučnije.

 

Scenic u ovoj verziji s pet sjedala (zapravo, poštenije je reći četiri i pol) idealan je obiteljski automobil za, kako se ono voli reći, modernu obitelj – mama, tata, dvoje djece, a može se ugurati i kućni ljubimac. Većim obiteljima tu je opet Grand Scenic. Pri tom tata može biti i kakav privatni poduzetnik, jer Scenic opremljen 1,6 dCi dizelašem dovoljno je brz i štedljiv, udobnost smo već spomenuli, da ga možete koristiti za poslovna putovanja. Pri tom linija automobila koja je potpuno redefinirana ostavlja dojam automobila više klase nego je to do sada bio Scenic. U zadnje vrijeme moderna sunčana boja podiže taj dojam za još jedan nivo, te skupa s felgama i kromiranim dodacima u Bose opremi zbilja vrišti bogatstvom.

Da je još jači klima uređaj, ne bi smetalo…

Na listi opreme je sve što vam treba. Interijer je zapravo novi kućni trend Renaulta i uključuje ogroman središnji zaslon koji je isti kao kod Meganea i Talismana. Nije najlakši za korištenje, ponekad se morate prijsećati kojim putem ste stigli i kako se vratiti, ali se ipak brzo naviknete na život s 8,7 inčnim touchscreenom na kojem određujete sve komande ventilacije osim temperature, što nije baš najsretnije rješenje, pogotovo kada se po velikim vrućinama svaka sekunda čini kao vječnost. Kad smo već kod vrućina, unutrašnjost Scenica se jako lako zagrijava zbog i dalje velikih staklenih površina, pa nam je još jači klima uređaj od postojećeg često padao na pamet!

Scenic je opremljen nizom vrištećih i pištećih asistenata, pa malo iskusnije vozače može i živcirati upozorenje za svako, pa i najmanje približavanje drugom automobilu ili zidu, ali stvarno bude korisno u gužvama i po napućenim parkinzima, jer Scenic ranije upozorava na pješake, a tu je i sustav ranog i autonomnog kočenja.

Uz svu navalu tehnologija u Scenicu dojma  smo da je kamera za vožnju unatrag ipak iz prošle generacije i da bi veća rezolucija i širi kut bili dostatniji ovakvom modernom autu, pogotovo jer ostale mogućnosti Scenica jašu na gornjem valu trendova, uključujući tu i bogate mogućnosti podešavanja set-upa automobila i ambijentalne rasvjete u unutrašnjosti, masaže putem sjedala i još „tisuću malih čudesa“.

Ni traga neugodnim iznenađenjima!

Hendlanje Scenica je svakako bolje nego ranije, jer je dinamički auto sada limuzinskije proračunat, ali i dalje se osjeća da je to monovolumen, tako da vam na vrijeme javi kad dolazite na granicu u krivinama. Generalno se Scenic izuzetno lako vozi i oprašta čak i lošim vozačima mnogo toga. Volan je na razini onog u Talismanu, što znači da je sasvim OK, lijep je i bogato tapaciran, ali nedostaje još malo onog najfinijeg osjećaja na upravljaču koji vozaču daje osjećaj da je auto „vazda u njegovim rukama“.  To je inače informacija za one koji vole izvlačiti iz automobila sve što se može izvući.

Sustav motor – mjenjač je pristojan, 130 „konja“ vam daje snage za sve uobičajene radnje na cesti, uključujući i solidno ubrzanje pri pretjecanju, pa su vaši uglavnom svi koje ste namjerili zaobići. Ipak, za potpuni dojam opet nedostaju sitne  finese - hodovi ručice mjenjača  i osjećaj ručice u vozačevoj ruci su i dalje malo bliže 2010.  nego 2020. godini. Naše je mišljenje da bi ovako koncipiranom automobilu automatski mjenjač bolje ležao, ali EDC je za sada dostupan u jačoj varijanti sa 160 „konja“ i, zanimljivo, slabijoj verziji sa 110 KS.

Ono što posebno ističemo kod Scenica kao dobre strane – ugodno tapacirana unutrašnjost koja izgleda kao da je došla iz nekog veoma skupog automobila, uključujući udobna i izdašna sjedala koja se lako pomjeraju i namještaju (sve je na struju, lako i logično!).  Središnji greben sa naslonom za ruke, policom pod njim (koja je osvijetljena!) i držačima za čaše se pomjera laganim pokretom prsta, pa ga možete gurnuti skroz natrag, ako na srednjem sjedalu nema nikoga, odnosno vratiti naprijed ako nazad netko sjedi.  

Da je ovako pametna rješenja imati u kući…

Također, upravljanje svim sjedećim i konzolnim površinama u automobilu je modularno i lagano, uključujući pretinac naprijed koji se izvlači poput ladice, ladicu pod suvozačevim sjedalom, stoliće na izvlačenje na leđima prednjih sjedala i „one – touch“ sustav za poravnavanje podnice automobila, gdje pritiskom na dugme spuštate sjedala u ravninu prtljažnika i dobivate još više prostora. Kad smo već kod podnice, prtljažnik je ravan i posjeduje gornji i donji nivo podnice, pa možete, ovisno o prtljagu, kombinirati po želji što ide gore, a što dolje. Općenito – u Scenicu vam mjesta za ljude, prtljag i sitnice ima koliko god hoćete – prtljažnik nudi u startu 570 litara, a ako pomaknete sjedala malo naprijed – dodatnih 130! Dodatno u svim pretincima dobijete 63 litre, a kad oborite sjedala možete u autu prevoziti i više od 2,5 metra duge predmete.

Pri tom će natrag i klipani imati prostora za glavu, ramena i kukove, a o vozaču i suvozaču da ne govorimo. Još jedna velika prednost Scenica su odlična LED svjetla. Kad Renault kaže „Pure Vision“ to onda znači upravo to. Po noći vozite kao po danu i nema prigovora na pokrivanje krivina.  Nema prigovora ni na apsolutno bogatu sigurnosnu opremu kojom je Scenic opet osvojio maksimalan broj zvjezdica na Euro NCAP testiranju.

Renault Scenic je do sada, to ne treba skrivati, uglavnom bio omiljen izbor kao polovan automobil. Svi oni koji bi tražili pristupačan i prostran automobil najčešće su posezali za Scenicom. S izmijenjenim karakterom sada bi se nogao svidjeti i onima koji preferiraju nov automobil sa stilom. Nov Scenic možete konfigurirati praktično već od 34.700 KM, a najjeftinija varijanta ovog motora i Bose opreme kreće od 51.000 KM. Više informacija o opremi i cijenama pronađite na linku.

Kopirati
Drag cursor here to close