Summit100

Rast industrije e-automobila velika prilika i za bh. tvrtke

Jedan od osnovnih preduvjeta za rast broja električnih vozila je infrastruktura za njihovo napajanje koja trenutno u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji.
AutoMoto / Flash | 16. 10. 2017. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jednom od panela Summita100 poslovnih lidera jugoistočne Europe, koji se održava u Skopju, razgovaralo se o snažnom rastu industrije električnih automobila koji, kako je rečeno, predstavlja veliku priliku za tvrtke iz regije, pa tako i za one iz Bosne i Hercegovine.

''Naša regija je već sada igrač u automobilskoj industriji. Od svih vozila koji se proizvedu u Europi, u njih više od četiri milijuna nalaze se komponente iz bh. tvrtki, a kada se u obzir uzme cijela regija taj je broj mnogo veći. Ako smo mi već sada važan igrač u automobilskoj industriji, ja smatram kako možemo iskoristiti ovu priliku da postanemo još jači'', izjavio je za Fenu član Nadzornog odbora Preventa BH Almir Jazvin koji je sudjelovao u panel raspravi.

Po njegovim riječima, budućnost električnih automobila je više nego izvjesna i već danas potrebno je poduzeti korake kako bi se Bosna i Hercegovina pridružila budućnosti i išla u korak sa zemljama Europske unije.

''Nama sad ne trebaju neka polurješenja, već nova rješenja. Kapital postoji, tržište postoji, kao spremnost za investicije i sad to sve treba uvezati. Postoji prilika na tržištu i ja se nadam da će privatni sektor prepoznati tu priliku'', kazao je Jazvin.

Jedan od osnovnih preduvjeta za rast broja električnih vozila je infrastruktura za njihovo napajanje koja trenutno u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji.

''Izgradnja tih stanica za napajanje predstavlja veliku poslovnu priliku za postojeća bh. elektroprivredna poduzeća. Ja osobno ne znam rade li oni već na tom planu, ali se nadam da će prepoznati i prigrliti tu priliku'', dodao je Jazvin.

U Skopju je predstavljen i europski projekt elektromobilnosti u jugoistočnoj Europi - projekt EDISON (Eco Driving Innovative Solutions and Networkin) u okviru kojeg se duž prometnica u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji instaliraju postaje za napajanje električnih automobila.

Makedonija se danas službeno priključila tom projektu, a ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko pohvalio je projekt, najavivši pokretanje inicijative za priključenje BiH projektu EDISON.

Kopirati
Drag cursor here to close