Waymo

Računala će voziti automobile po kiši, magli i mraku

Waymo je dobio dozvolu za testiranje autonomnih automobila u kojima neće biti niti backup vozača, već će njima upravljati samo računala.
AutoMoto / Flash | 01. 11. 2018. u 20:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 60 kompanija, uključujući i Googleov Waymo, Apple i brojne druge poznate tehnološke i automobilske kompanije imaju dozvolu za testiranje autonomnih vozila u Kaliforniji.

Do sada su izdavane samo dozvole za testiranje uz uvjet da za volanom sjedi osoba koja je spremna preuzeti kontrolu u slučaju neočekivanih problema – ako računalo ne reagira na vrijeme, ne prepozna potencijalno problematične situacije i slično.

No, u travnju u ovoj američkoj saveznoj državi donesen je zakon prema kojem je dozvoljeno testiranje autonomnih vozila i bez backup vozača – dakle, vozilom bi u potpunosti upravljalo računalo, dok bi ljudi unutra bili samo putnici.

Ovog tjedna prva je kompanija dobila dozvolu za ovakvo testiranje vozila u Kaliforniji – riječ je o Waymu, Googeovoj kompaniji koja istu dozvolu već ima i u Arizoni i koja će uskoro u ovoj saveznoj državi pokrenuti prvi taksi servis u kojem će ljude prevoziti automobili kojima će upravljati samo računala, javlja Reuters.

Postupak za dobivanje dozvole, naravno, nije jednostavan i potrebno je zadovoljiti brojne uvjete – konstantno praćenje testnih vozila, uvijek mora biti omogućena dvosmjerna komunikacija s putnicima, mora biti omogućeno osiguranje od 5 milijuna dolara te se o testiranjima mora obavijestiti lokalna zajednica.

Također, brzina automobila ne smije prelaziti 105 km/h, a testiranja će se moći odvijati po ruralnim i gradskim cestama te po autocestama i to po noći, po magli i po blagoj kiši.

S testiranjima ovakvih automobila Waymo će uskoro početi po cestama Silicijske doline – na početku će se u njima voziti zaposlenici Wayma, a s vremenom bi, kao i u Arizoni, omogućili vožnju u ovim vozilima i široj javnosti, odnosno svima koji žele osjetiti kako izgleda vožnja u automobilu kojim upravlja samo računalo.

Kopirati
Drag cursor here to close