EUROPA

Nakon osam godina benzinci prodavaniji nego dizelaši

Po prvi puta u posljednjih osam godina, u Europi su prodavaniji bili automobili s benzinskim motorom nego oni s dizelskim motorom, raste i prodaja ostalih modela.
AutoMoto / Flash | 02. 10. 2017. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osam godina je prošlo otkako automobili s benzinskim motorom nisu bili najprodavaniji u Europi. Za razliku od većine svijeta, automobili s dizelskim motorom su najviše zanimali Europljane, no čini se kako se vremena mijenjaju. Očekujemo kako će i dalje padati prodaja dizelskih modela, posebice otkako su najavljene zabrane ulaska automobila sa starijim dizelskim motorima u velike europske gradove, piše VidiAuto

Od ukupne prodaje automobila u Europi, u prvoj polovici godine benzinci su zauzeli 48,5 % tržišta, što čini rast od 2,7 %, dok su dizelaši zauzeli 46,3 % tržišta, što je pad od 3,9 %.

Izgleda da je afera dizelgate, koja je krenula iz redova Volkswagen grupacije, ipak utjecala na savjest kupaca, a već sada neki proizvođači za pojedine modele uopće ne nude dizelske motore, kao što su Volvo i Porsche.

Osim toga, porasla je prodaja ostalih vrsta pogona za 35 %, sada čine 5,2 % tržišta, a u koje se ubrajaju hibridni modeli, automobili pokretani samo elektromotorom, automobili pogonjeni plinom i drugi zeleni automobili. Kako je trend predstavljanja ovakvih modela sve veći, očekuje se da će prodaja ovakvih automobila biti u još većem porastu.

Kopirati
Drag cursor here to close