Terrafugia

Prvi leteći automobil na svijetu uskoro u prodaji

Terrafugia, američka kompanija u kineskom vlasništvu, sljedećeg će mjeseca početi primati narudžbe za svoj leteći automobil Transition.
AutoMoto / Flash | 01. 10. 2018. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Već je 2018. godina, a gdje je moj leteći automobil?". Vjerojatno ste ovakvu izjavu u nekom sličnom obliku pročitali ili čuli više puta, kada je netko pokušao kritizirati napredak tehnologije i njegov nesklad s onim što su nam desetljećima servirali autori znanstvene fantastike.

Dobra vijest je da ćete, idući put kad čujete ovako nešto, imati spreman odgovor: "Tu je, i zove se Transition!"

Američko-kineska kompanija Terrafugia (istih vlasnika kao i Volvo) već više od dvije godine razvija koncept prvog na svijetu pravog letećeg automobila, piše Zimo.co

 

Transition je zaista automobil koji može voziti po cesti, a kada to vozač poželi, raširit će krila i – poletjeti. Brzina leta trebala bi iznositi negdje oko 320 km/h, a najveći domet i do 650 kilometara.

Zanimljivo, ovaj model neće trebati pistu za polijetanje i slijetanje jer je opremljen VTOL tehnologijom pa uzlijeće i slijeće poput drona, da bi kasnije elise okrenuo prema naprijed i letio poput zrakoplova.

Nakon leta, dakako, sklapa krila i motore natrag u karoseriju te ponovno postaje automobil.

Transition TF-X spreman je, kažu Kinezi, za izlazak na tržište. Iz Terrafugie najavljuju kako će tijekom listopada početi zaprimati narudžbe na području SAD-a, a cijena bi mu navodno trebala biti između 200 i 300 tisuća dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close