Bljesak na Staroj planini

Prvi kilometri s novim Dacia Dusterom

Duster 2, koji smo ovih dana vozili po Srbiji, najviše na Staroj planini, ostao je na istoj platformi, ali je, to možemo potvrditi sa sigurnošću, svaki sklop automobila kojem se do sada mogao uputiti opravdan prigovor, poboljšan ili izmijenjen.
AutoMoto / Flash | 25. 01. 2018. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve što smo zamjerali prvom Dusteru, ali smo mu opraštali zbog prihvatljive cijene, sada je ispravljeno i podignuto na puno viši nivo. Cijena je pritom ostala ista kao i ranije. Jednostavna logika daje naslutiti da su Rumunji promovirali drugu generaciju Dustera u siguran best buy.

Već od prvih dana prodaje Dustera, točno prije osam godina, bilo je jasno da je Dacijin SUV upao u gotovo nebranjeno područje novčaniku pristupačnih kompaktnih SUV modela, sa ozbiljnim terenskim sposobnostima u verziji 4X4. Otada su stotine tisuća zadovoljnih vlasnika nicali kao gljive poput kiše, od Britanije do Indije, od Njemačke do Rusije,od Bosne i Hercegovine do Južne Amerike, bilo da su obiteljski ljudi, bilo da su ljudi sa specifičnim profesijama, od šumara do policajaca i vatrogasaca.

Foto: Bljesak.info / Bili smo na prezentaciji novog Dacia Dustera 

Otpočetka je koncept bio jasan – iskoristiti sve što je nudio dvojac Logan/Sandero, uključujući provjerenu Renault tehniku, uzeti od Nissana sve što se može a da Duster ima pristojan terenski kvalitet, sklopiti sve u prihvatljiv, a opet specifičan dizajn – i ponuditi sve po skoro pa diskontnoj cijeni. Duster se brzo uvukao pod kožu mnogima, ali realno imao je i nedostatke, koji su se najviše ogledali u kompromisima oko ergonomije i izbora određenih materijala, koji jesu trajni, ali ipak malo manje odgovarajući vremenu radnje - no sve mu se opraštalo zbog niske nabavne cijene i nevelikih troškova održavanja za auto tog tipa.

Kako je prva generacija ispunila, pa i prebacila, i najoptimističnija očekivanja, uz to pokazala zavidnu izdržljivost i kvalitetu, bilo je veoma uzbudljivo iščekivati što će to Dacia učiniti po pitanju nasljednika. Duster 2, koji smo ovih dana vozili po Srbiji, najviše na Staroj planini, ostao je na istoj platformi, ali je, to možemo potvrditi sa sigurnošću, svaki sklop automobila kojem se do sada mogao uputiti opravdan prigovor, poboljšan ili izmijenjen.

Posebno se to odnosi na unutrašnjost koja je sada ergonomski na nivou svih modernih automobila današnjice, pa čak za dobar dio njih u ovom cjenovnom rangu postavlja nove standarde. Posebno se to odnosi na sjedala koja su dizajnirana „od nule“ i koja Duster ne dijeli ni sa jednim automobilom iz grupacije, a koja nude više udobnosti i više potpore, uključujući i integriran podesivi naslon za ruku.

Foto: Bljesak.info / Bili smo na prezentaciji novog Dacia Dustera 

Komande ventilacije su 'audijevskog' dizajna i izdavajaju se na središnjoj konzoli, a kada vidite da od sada u Dusteru stanuju i automatska klima, 'hands free' kartica za otvaranje bez ključa, paljenje motora na dugme i čitav sustav upozorenja i kamera (ovisno o nivou opreme), onda je jasno da je nova generacija ovog vozila zagazila dublje i šire nego prethodna. Solidniji osjećaj pod rukom, pri rukovanju mjenjačem, ručnom kočnicom, odličan upravljač koji se sada može prilagoditi po visini i dubini, te potpuno novi rukohvati i oplate vrata podižu dojam na maksimum, kao i interaktivni ekran sa navigacijom i multimedijom, uz priključke za USB i slično.

Foto: Bljesak.info / Bili smo na prezentaciji novog Dacia Dustera 

Kako nam je rekao jedan od regionalnih šefova Renault grupacije Milan Belin – sigurni su da će novi Duster, koji je spolja zadržao prepoznatljiv izgled, makar ni jedan milimetar automobila nije ostao neizmjenjen, potpuno promijeniti pogled na Daciju čak i kod onih koji su dosad zazirali od ove 'budget' marke.

Duster 2 nije bježao izgledom od prve generacije, ali je otišao u pravcu modernog oblikovanja automobila u SUV segmentu – bokovi su viši, svjetla su pomjerena u krajeve, tu su i 17' točkovi na bolje opremljenim varijantama, a stražnja svjetla, iako dijele dio ideje sa onima s Jeepa, u našim krajevima davat će prepoznatljivu notu Dusteru. Dvije nove boje ekskluzivno su od sada u paleti boja Dustera – narančasta sa perla efektom i bež sa istim efektom.

Sjedenje sprijeda je ugodnije, zahvaljujući podignutoj instrumentnoj ploči potpuno novog dizajna i vjetrobranu koji je sada 10 cm pomaknut prema naprijed ima još više mjesta. Straga je prostor ostao isti, ali zahvaljujući novom dizajnu prednjih sjedala ima više prostora za noge. Po visini će svatko naći mjesta za glavu, čak i ako nosi šešir ili kacigu, što je stara odlika svih Dacia modela.

Motori su ostali isti kao i ranije, početni benzinac 1,6 ima 115 KS i dolazi s mogućnosti izbora 4X2 ili 4X4 pogona. Dizelaši snage 90 i 110 KS su provjereni 1,5 dCi motori, a jači je moguće dobiti i sa EDC mjenjačem. Tu je sada i moderni 1,2 litreni turbo benzinski motor sa 125 KS, koji stiže serijski uparen sa šestbrzinskim mjenjačem. Također, na volju vam je konfigurirati Dustera s pogonom na sva 4 kotača, koji nudi opciju vožnje s isključenim pogonom, automatski ovisno o situaciji pod kotačima ili konstantni 4X4 pogon s blokadom diferencijala, koji je prava terenska opcija.

Prilikom vožnji novog Dustera uvjerili smo se da je spužvasti osjećaj upravljanja sada povijest, novi upravljački sustav daje više feedbacka i točnije upravlja Duster kroz krivine. Udobnost je podignuta za nivo više, kao i osjećaj solidnosti čitavog vozila. Nema sumnje da će ovakav Duster izazvati prilično zanimanje na našem tržištu. Početna cijena benzinskog modela je 23.400 KM, a nakrcate li Duster najboljim motorima, pogonom na sve kotače i označite li kompletan paket dodatne opreme na najvišu opremu Prestige, uključujući i kožna sjedala i grijanje istih – cijena će i dalje biti ispod 36.000 KM.

Više o novom Dusteru i cijenama doznajte na službenoj stranici, a mi ga uskoro očekujemo i na dužem testu.

Kopirati
Drag cursor here to close