Od 15.11

Provjerite posjedujete li svu potrebnu zimsku opremu

Iz BIHAMK-a napominju da je kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme 40 KM.
AutoMoto / Flash | 15. 11. 2017. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na teritoriji Bosne i Hercegovine od 15. studenog do 15. travnja zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete.

Iz BIHAMK-a napominju da je kazna za neposjedovanje obavezne i zimske opreme 40 KM.

Postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi. Sve dok se ne izvrši izmjena i usuglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Sektora za transport, pod zimskom opremom podrazumijevaju se: gume sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili gume sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta, kažu u BIHAMK-u.

Dodaju da se "na vozilima ne smiju postavljati gume s ekserima".

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska. 

Prije zimske sezone na automobilu je potrebno provjeriti imaju li gume dovoljnu dubinu profila i da li je pritisak zraka u gumama odgovarajući. Potrebno je provjeriti i stanje motornog ulja i rashladne tekućine (antifriza i sl.), te stanje akumulatora, kao i kablova. Tekućinu za pranje vjetrobrana treba obogatiti tekućinom protiv zamrzavanja da ne bi došlo do oštećenja njenog rezervoara ili električne pumpe. Potrebno je provjeriti u kakvom su stanju metlice brisača i drugi uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost iz vozila.

Potrebno je podmazati sustav za vješanje i dijelove šasije, sajle mehanizma ručne kočnice. Da ne bi zaledile, potrebno je podmazati i brave vrata i prtljažnika.

Jednom mjesečno, potrebno je dodati i sredstvo za odmrzavanje u rezervoar za gorivo kako bi spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda za gorivo.

Kopirati
Drag cursor here to close