Diskriminatorna odredba

Prometni stručnjaci: Par-nepar je loša odluka vlasti

AutoMoto / Flash | 25. 12. 2016. u 12:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Zato sad registrujem trulju dvojku, dimi ko termoelektrana, radnici na registracijama dam cvaju da mi udari neparni broj (jer na cetvorci imam parni) i samo vozaj", jedan je od komentara na Facebooku koji se osvrće na pravilo da se sarajevskim cestama vozi po principu par-nepar zbog zagađenosti zraka, a iz kojega se da iščitati da će on voziti svaki dan bez obzira na starost i loše stanje automobila koje ima.

Naime, u skladu sa odlukom kantonalnih vlasti jutros od 7.00 sati zabranjen je promet za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8, dok se već od ponoći zabrana odnosi na vozila sa neparnim brojevima. Do toga je došlo nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10.

No, hoće li zaista sistem par-nepar pomoći i pridržavaju li se svi te mjere? Vlasnici više automobila, uz pretpostavku da im registarske oznake završavaju različitim brojevima (jedna parnim, jedna neparnim), sarajevske ceste mogu koristiti svaki dan. Također, nije važan ni tip automobila, znači bez obzira na to je li električni ili hibridni koji ne zagađuje ili manje zagađuje ako mu je zadnji broj na registraciji neparan - danas ne smije prometovati!

Kako piše Klix.ba, stručnjaci za promet, kvaliteti zraka i zaštitu okoliša komentiraju da zabrana korištenja automobila na ovaj način neće smanjiti razinu zagađenja.

"Zabrana korištenja automobila na ovaj način neće smanjiti zagađenje zraka. Čudi me da građani šute. Zar nitko ne može pozvati građane da bojkotiramo ovu nebuloznu odluku i da u ponedjeljak svi krenemo s autima na posao pa čak i oni koji ne rade taj dan. Zašto Vlada KS nije uvela niže cijene energentima da više domaćinstava koristi struju i plin za zagrijavanje stanova, a ne najjeftiniji ugljen s velikim udjelom sumpora. Zašto se građanima koji su uredno platili registraciju svojih automobila oduzima pravo na njihovo korištenje. Tko će nam vratiti novac za nekorištenje automobila tokom dana zabrane. Zašto je Vlada KS izjednačila vlasnike automobila na hibridni pogon s automobilima starim 20 ili 25 godina koji koriste dizel gorivo", pita se prof. Hasković za Klix.ba te dodaje da ne može vjerovati čega su se "stručnjaci" sjetili pa objašnjava da naprimjer Škoda Superb, motor euro 6, emisija CO2 140 g/km, registarskih oznaka 022, prema novoj odluci danas ne može saobraćati, ali VW Golf 1, emisije CO2 1800 g/km ili nepoznate, registarskih oznaka 011, može.

"Diskriminatorna odredba koja nema veze sa zdravim razumom. Imalo bi smisla da je predložena zabrana za vozila euro 0, 1, 2, ali zbog istog ekološkog kriterija zabraniti vožnju različitim kategorijama vozila je nevjerojatno. Šta će se desiti ako 'dotaknu' nekog od onih koji se znaju i mogu braniti, naprimjer prijevoznike u međunarodnom prijevozu putnika ili tereta koji imaju autobuse ili kamione euro 5 i 6 - tada će nastati ozbiljan problem. Niti jedna zabrana nije dobra, jer u nekim dijelovima ima elemente diskriminacije i ograničavanja u radu. Znači li to da će proizvodna firma iz Sarajeva koja dnevno izvozi deset kamiona namještaja za Njemačku pauzirati izvoz par-nepar? Znači li to da će prijevoznik u međunarodnom prijevozu putnika dovesti putnike iz Njemačke ili Švedske do Semizovca i ostaviti ih da čekaju vozila javnog gradskog prijevoza", kaže Hasković.

Profesor geografije i inžinjer geodezije iz Sarajeva Vedran Zubić također smatra kako ova mjera neće pomoći.

"Neke stvari su obrnuto postavljene. Iz prometa prvo treba isključiti sva vozila s motorom euro 1, potom iskontrolirati gorivo u kojem ima najviše sumpora u cijeloj Europi, pa tek onda uvesti mjeru par-nepar. Poreznom politikom poskupljenja registracije za stara vozila može se učiniti nešto što neće mnogo narušiti prometni sistem i neće nitko biti oštećen u velikoj mjeri. Par-nepar do kraja godine neće pomoći da se stabilizira situacija u KS, jer je mnogo veći problem grijanje, a to bi Vlada KS morala subvencionirati i zabraniti čvrsta goriva. To su mjerodavnije metode koje mogu dati više efekta u narednih mjesec", smatra Zubić.

Kopirati
Drag cursor here to close