Bugatti

Proizvođač najskupljih automobila odustaje od tradicije duge 100 godina

Dizajniranje automobila uz pomoć modela od gline zaživjelo je još krajem dvadesetih godina 20. stoljeća.
AutoMoto / Flash | 12. 03. 2020. u 22:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Pixabay / Proizvođač najskupljih automobila odustaje od tradicije duge 100 godina

Modeli od gline važan su dio dizajniranja automobila, još od pre gotovo sto godina, a sada „Bugatti“, proizvođač nekih od najskupljih automobila svijeta, potpuno odustaje od njih i prelazi na isključivo računarsko dizajniranje.

Dizajniranje automobila uz pomoć modela od gline zaživjelo je još krajem dvadesetih godina 20. stoljeća.

Zahvaljujući modelima od gline, dizajneri i inženjeri mogu vidjeti u realnosti ono što su zamislili i da izmijene dizajn ukoliko primijete neke manjkavosti, prije nego što automobil uđe u proizvodnju.

Međutim, „Bugatti“, koji proizvodi izuzetno skupe automobile, ali je poznat i po dizajnu svojih vozila, riješio je da odustane od modela od gline i potpuno se preorijentira na izradu u virtualnom svijetu, prenosi engleski časopis „Autocar“.

To je izjavio Achim Anscheidt, šef dizajnerskog odsjeka „Bugatti“, kompanije koju su osnovali Talijani, sjedište joj je u Francuskoj, a sada posluje u sklopu koncerna „Volkswagen“.

Postepeni prelazak s modela od gline na računarsko modeliranje počeo je još 2016, a sada će modeli od gline biti potpuno izbačeni, rekao je on.

Kako je dodao, dizajn u virtualnoj realnosti donosi brojne prednosti - „brži je, jeftiniji i precizniji“, naveo je Anscheidt.

„Nisu vam više potrebne gomile gline i ogromni studiji za dizajn. Dovoljan je kompjuter i oprema za virtualnu realnost. Umjesto pravljenja ili mijenjanja modela od gline, inžinjeri i dizajneri to sada mogu uraditi gotovo odmah u virtualnom svetu“, rekao je on prenosi sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close