André Michelin

Prije 90 godina preminuo jedan od najslavnijih gumarskih industrijalca

Prvi gumeni kotač ispunjen zrakom namijenjen automobilima prikazali su 1890., a nakon uspješnoga testiranja na utrci Pariz–Bordeaux započeli su s većom proizvodnjom i prodajom.
AutoMoto / Flash | 04. 04. 2021. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Osnivač slavne gumarske tvrke Michelin umro je na današnji dan prije 90 godina, 4. travnja 1931.

André Michelin, slavni francuski industrijalac koji postavio temelje jednoj od najvećih svjetskih gumarskih tvrtki, umro je na današnji dan prije 90 godina, 4. travnja 1931.

Rođen je kao André Jules Michelin 16. siječnja 1853. u Parizu.

On je s deset godina mlađim bratom Édouardom prepoznao je probleme specifične za perspektivna tržišta bicikala i automobila.

Édouard je bio inovator, a André brinuo o poslovnom dijelu. Kompaniju su osnovali1888. godine (Compagnie Générale Des Établissements Michelin), a rad je započela proizvodnjom guma za bicikle i kočije.

Prvi gumeni kotač ispunjen zrakom namijenjen automobilima prikazali su 1890., a nakon uspješnoga testiranja na utrci Pariz–Bordeaux započeli su s većom proizvodnjom i prodajom.

Uskoro je kompanija postala glavnim europskim proizvođačem guma, a 1948. Michelin je prvi predstavio radijalnu gumu. Prvu tvornicu izvan Francuske otvorili su već 1906. u Torinu, a danas Michelin ima svoje pogone u mnogobrojnim zemljama.

Foto: Michelin / Bibendum je zaštitini znak Michelina

Osmislio je André Michelin i maskotu Bibendum, gumenog Michelinovog čovjeka (Michelin Man), koji je od 1898. simbol jednog od najvećih proizvođača guma na svijetu i zaštitni znak najvažnijeg okupljanja automobila na alternativan pogon.

Bibendum je dizajnirao francuski dizajner O’Galop (pseudonim Mariusa Roussillona).

Danas je to jedan od najpoznatijih svjetskih brendova. Posebice je postao popularan 1998., kad je pokrenut Michelin Challenge Bibendum, projekt čistih vozila, koji svake godine kulminira okupljanjem vozila s pogonom na alternativna goriva.

André Michelin bio je i gurman te je 1900. objavio prvi Michelinov vodič, promovirajući međugradska putovanja automobilom, koja doprinose prodaji guma.

Video: The Legacy of Michelin Tires
Kopirati
Drag cursor here to close