Vezanje pojasa

Pravila u prometu koja moraju znati svi roditelji

AutoMoto / Flash | 13. 07. 2017. u 17:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako često vozite djecu u automobilu, sigurno ste upoznati s većinom propisa koji određuju kako treba smjestiti mališana kako bi im se osigurala maksimalna sigurnost i izbjegli neželjeni problemi.

Međutim, znate li što je sve točno regulirano zakonom i gdje je Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje Europske unije?

Naime, do treće godine djeca moraju biti u sigurnosnom sjedištu koje smanjuje rizik oozljeda i do 70 posto i koje omogućava da se izbjegne životna opasnost, piše Avaz.ba.

Najstrože je zabranjeno stavljanje djeteta u krilo u bilo kojoj situaciji, kao i njegova vožnja na prednjem sjedištu sve dok ne napuni 12 godina.

Obvezno je vezivanje pojaseva, kao i kod svih ostalih sudionika u prometu.

Vrijedi li isto u Europi?

Austrija

Djeca do 14 godina i visine manje od 1.50 metra moraju koristiti specijalne pojaseve koji odgovaraju njihovoj visini ili specijalna dječja sjedišta, ili na prednjem ili na zadnjem sjedištu. Vozila bez ovakve zaštite (dvosjedi, sportska vozila) ne smiju se koristiti za prijevoz djece mlađe od 14 godina. Ova obveza se ne odnosi na autobuse ili vozila koja se koriste za prijevoz školske djece ili u poljoprivrednim vozilima. Dječja sjedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili 44/04.

Djeca mlađa od 14 godina, a viša od 1.50 metra moraju da koriste pojaseve za odrasle. Izuzetno je dozvoljeno djeci višoj od 1.35 metara da koriste pojas s tri točke vezivanja bez specijalne podloške, ali pojas ne smije da prelazi djetetu preko grla i vrata.

Njemačka

Dijete ispod 1.50 metra visine koje putuje u bilo kakvom tipu vozila mora da sjedi u posebnom sjedištu za dijete. Tamo gdje to nije moguće, dijete starije od tri godine mora da se prevozi na zadnjem sjedištu vozila i koristi sigurnosni pojas ili ostalu sigurnosnu opremu.

Dijete mlađe od tri godine ne smije se prevoziti u vozilu bez specijalnog sjedišta koje odgovara ECE 44/03 standardu. Obaveza je vozača da osigura siguran prijevoz djece. Ova obveza odnosi se i na vozila registrirana u Njemačkoj i na vozila inozemnih registracija.

Hrvatska

Djeci mlađoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sjedištu. Jedini izuzetak se odnosi na djecu mlađu od dvije godine koja se mogu prevoziti na prednjem sjedištu ako su u specijalnom sjedištu koje odgovara njihovoj visini i ako su okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, a da pri tome moraju biti deaktivirani zračni jastuci.

Djeca do pet godina starosti moraju sjediti u posebnom sjedištu koje odgovara njihovoj visini na zadnjem sjedištu vozila. Djeca od pet do 12 godina moraju se prevoziti na zadnjem sjedištu koristeći pojas s tri tačke vezivanja sa specijalnom podloškom, ako je neophodna zbog njihove visine.

Slovenija

Sva djeca moraju biti u specijalnim sjedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu. Djeca starija od 12 godina mogu da koriste pojaseve za odrasle. Zabranjeno je da se na prednjem sjedištu prijevoze djeca mlađa od 12 godina.

Djeci mlađoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sjedištu

Mađarska

Djeca niža od 1.50 metra moraju koristiti specijalna sjedišta odgovarajuća njihovoj težini, dok ona mlađa od tri godine mogu da se voze samo u posebnim sjedištima i ne smiju se prevoziti na drugi način.

Djeca starija od tri godine, visoka 1.35 metra i više mogu putovati na zadnjem sjedištu vozila koristeći sigurnosne pojaseve.

Italija

Djeca do 36 kilograma i do 150 centimetara visine koja putuju u vozilima s talijanskim tablicama moraju da imaju vezane pojaseve odgovarajuće njihovom uzrastu i visini. Djeca do 9 kilograma moraju da se prevoze na sjedištu okrenutom suprotno od kretanja vozila. Kada su u pitanju vozila registrirana u drugim zemljama, primjenjuju se odredbe za prijevoz djece koje su propisan u zemlji iz koje dolazi vozilo.

Grčka

Zabranjeno je da se djeca starija od tri godine i niža od 1.50 metra voze na prednjem sjedištu vozila. Djeca do tri godine moraju koristiti dječja sjedišta odgovarajuća njihovoj težini u svim automobilima, kombijima, osim ako se voze na zadnjem sjedištu taksija.

Kopirati
Drag cursor here to close