Mitsubishi Outlander

Povijesna odluka: Automobil ima manji domet od reklamiranoga i trgovac mora vratiti dio novca kupcu!

Trgovac, Motor-Forum iz Osla, odbio je smanjiti cijenu kada se kupac požalio.
AutoMoto / Flash | 26. 06. 2021. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za žalbe potrošača Norveške odlučilo je da će kupac automobila dobiti sniženje cijene jer je plug-in hibridov domet nekoliko kilometara kraći nego što se ističe pri prodaji.

Ovakva odluka može imati velike posljedice i na ostatak Europske unije. Prije dvije i pol godine čovjek iz Osla kupio je novi hibridni automobil Mitsubishi Outlander za 529.000 norveških kruna od trgovca Motor-Forum. Objasnio je potrošačkim tijelima da je automobil kupio jer se prodavao s električnim dometom od 54 kilometara, te da ga je htio voziti na električnu energiju do posla, koji je 41 kilometar daleko od kuće. Ubrzo nakon preuzimanja, otkrio je da nije dobio domet od 54 kilometara. Ističe da navedeni domet s potpuno napunjenom baterijom varira od 32 do 45 kilometara.

Trgovac, Motor-Forum iz Osla, odbio je smanjiti cijenu kada se kupac požalio. Povjerenstvo za žalbe potrošača ipak je odlučilo da će kupac automobila dobiti sniženje cijene. Kupac je prvotno tražio da mu se dozvoli da otkaže kupnju na temelju kraćeg dometa i nekoliko drugih navodnih pogrešaka i propusta.

U ostalim okolnostima nije podržan. Povjerenstvo za žalbe potrošača, koje odlučuje o potrošačkim sporovima, zaključilo je da će kupac automobila primiti smanjenje cijene od 20.000 norveških kruna (oko 2000 eura) zbog odstupanja u dometu.

Odbor za žalbe potrošača vjeruje da postoji nedostatak kada je proizvođač u marketingu naveo električni domet od 54 kilometra, dok u svom kasnijem odgovoru tvrde da 54 kilometra još uvijek nije realno.

''Pretpostavlja se da su netočne informacije o proizvodu utjecale na kupnju '', piše u svojoj odluci Odbor za žalbe potrošača, prenosi Revijahak.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close