Proizvođač misli na vas

Potrošnja goriva: Znate li koliko vas laže putno računalo

Potrošnja prikazana na putnom kompjuteru često je netočna. Samo trećina svih modela prikazuju točne vrijednosti.
AutoMoto / Flash | 24. 07. 2020. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši.

Njemački auto-klub ADAC testirao je razlike između prosječne potrošnje na putnom računalu automobila i stvarne potrošnje goriva, piše B92. 

Potrošnja prikazana na putnom kompjuteru često je netočna. Samo trećina svih modela prikazuju točne vrijednosti.

Gdje su najveća odstupanja?

Brojevi na instrument tabli koji označavaju prosječnu potrošnju goriova u mnogim slučajevima ne daju točne vrijednosti uprkos mjernim senzorima i kompjuteru. Ovo je zaključak opsežne procjene ADAC-a sprovedene na 80 modela automobila sa različitim vrstama pogona.

Za procjenu se koristilo ADAC Ecotest mjerenje. To znači da su i pogonski profili i atmosferski uvjeti uvijek bili isti za sva mjerenja što je i preduvjet za komparativne analize.

Koji modeli najmanje "lažu" o potrošnji?

Sedam vozila prema procjeni ADAC-a zaista daju točne vrijednosti na putnom kompjuteru.

To su: Kia Xceed 1.4 T-GDI, Mercedes B 250e, Mercedes A 200d, Opel Corsa 1.2 DI Turbo, Range Rover Evoque D150 i VW Polo GTI.

Ugrađeno računalo na još 19 vozila pokazuje vrijednosti potrošnje koje odstupaju manje od 2 posto od izmjerene potrošnje.

ADAC smatra da su točna ona ugrađena računala koji ne odstupaju više od 5 posto prema gore ili dole te da su kao takvi prihvatljivi, dok se kao neispravan kompjuter na vozilu označava onaj sa odstupanjem većim od 5 posto.

Odstupanje od manje od dva posto znači da potrošnja odstupa za otprilike 0,1 litar dok je odstupanje do 5 posto jednako odstupanju od oko 0,3 litra u proseku.

Zanimljivo je da većina računala u vozilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više nego što vozilo zapravo troši.

Dva premium automobila najnepreciznija

Audi Q2 35 TDI quattro, najmanje je precizan.

Dok njegov ugrađeni računar pokazuje potrošnju od 6,6 litara dizela na 100 kilometara, njegova stvarna potrošnja je 0,8 litara manja. To odgovara odstupanju od čak 13,8%.

BMW X5 xDrive 45e se ističe među onima sa benzinskim motorima.

Putni kompjuter ovog hibrida sa benzinskim motorom prikazuje jedan litar potrošnje previše, što je odstupanje od 9,4%.

Kopirati
Drag cursor here to close