Hrvatska

Poticaji za kupnju eko vozila razgrabljeni u dan i pol

Poticaji za kupnju eko vozila razgrabljeni su u dan i pol zbog čega Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije preostalo ništa drugo nego natječaj privremeno obustaviti.
AutoMoto / Flash | 27. 04. 2018. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ove srijede, 25.4.2018., ponovno su krenuli poticaji za građane za kupnju eko vozila. Kako se pokazalo interes za ekološkim vozilima u Hrvatskoj je vrlo velik. Naime, javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila je zatvoren za dan i pol jer je ponestalo novca.

Podsjetimo, građanima je na raspolaganju bilo 12 milijuna kuna, a kroz par tjedana 13 milijuna kuna bit će osigurano i za tvrtke koje žele obnoviti svoj vozni park s ekološkim vozilima. Ovisno o odabranom vozilu građanima je na raspolaganju bilo između 5.000 i 80.000 kuna.

U srijedu, 25. travnja u 10 sati otvoren je javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila, a već je idući dan, 26. travnja u 15 sati zatvoren, zbog dovoljno pristiglih zahtjeva u okviru raspoloživog iznosa, javlja Bug.hr.

Kako javljaju iz Fonda, do tada su već bili primili više od 1.000 prijava. Kako se pokazalo jedna trećina zahtjeva se odnosi na električna vozila, a veliki interes vlada i za električnim biciklima i skuterima. Manji dio građana zainteresiran je i za kupnju hibridnih plug-in vozila.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš navodi kako će točne statistike imati za koji dan kada se obrade svi primljeni zahtjevi.

Da ovaj javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila nije bio i zadnji vlak za građane potvrdio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kazavši kako je nacrtom 4. nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za poticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano 115,5 milijuna kuna tako da građani i u narednim godinama mogu očekivati poticaje Fonda za eko vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close