Prevrnuo zrakoplov na krov pa odšetao kući
Drugog dana, nesreća je zasjenila ovogodišnji AirPower. Dvokrilac Tummelisa prilikom slijetanja, prevrnuo se na ''leđa''.

Prevrnuo zrakoplov na krov pa odšetao kući

AutoMoto / Flash | 09. 09. 2019. u 19:54 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

AirPower 2019, zrakoplovni show koju su organizirale austrijske oružane snage, Red Bull i pokrajina Stajerska, održao se i 6. i 7. rujna u zračnoj bazi Hinterstoisser u Zeltwegu.

Unatoč lošem vremenu i slaboj kiši, tisuće posjetitelja moglo je uživati u vojnim borbenim i akrobatskim zrakoplovima.

Mogli su vidjeti nastupe akrobatskih zrakoplovnih skupina iz Hrvatske (Krila oluje na zrakoplovima Pilatus PC-9M), Francuske (Breitling Jet Team sa zrakoplovima L-39C Albatros), Italije (Frecce Tricolori, sa zrakoplovima MB-339 PAN), Španjolske (Patrulla Águila sa zrakoplovima CASA C-101). Švicarske grupe Patrouille Suisse sa zrakoplovima F-5E Tiger II … dok su pojedinačne prelete i zračne manevre imali zrakoplovi i helikopteri iz drugih NATO zemalja od Grčke, Poljske, Češke, Engleske, Italije, Njemačke, domaćina Austrije …

Foto: Nermin Podžić / Jas-39C/D EBS-HU Gripen

Gledatelji su mogli da vide zrakoplove poput Eurofighter Typhoon, PA-200 Tornado IDS, MiG15, Sukhoi Su-22M4, Lockheed Martin F-35A Lightning II, razne verzije F-16, Jas-39C/D EBS-HU Gripen. F/A-18C Hornet ... i mnoge druge.

Tijekom subote, preko 105.000 ljubitelja avijacije posjetilo je Airpower 2019, dok je u petak njih oko 80.000 uživalo u spektakularnim akrobacijama zračnih snaga Austrije, Italije, Švicarske, Njemačke u takozvanom dinamičkom dijelu programa.

Većina NATO članica sudjelovala je u tzv. statičkom izložbenom programu sa svojom zrakoplovnom tehnikom, među kojima je bilo hrvatsko i slovenačko zrakoplovstvo.

Iz Srbije je na statičkom dijelu bio predstavljen Galeb G-2, inače proizveden u tvornici SOKO, Mostar, koji i danas leti uz veliko zalaganje avio-kluba Galeb iz Beograda. Ukupno, oko 50 zrakoplova i oko 200 drugih letjelica, nacionalnih i međunarodnih snaga sudjelovalo je u programu.

Foto: Nermin Podžić / Eurofighter Typhoon

Usprkos "lošem" vremenu piloti su održali većinu planiranog dinamičkog programa.

Drugog dana, nesreća je zasjenila ovogodišnji AirPower. Dvokrilac Tummelisa prilikom slijetanja, prevrnuo se na ''leđa''. Na sreću pilot je iz ove nesreće izvukao lakše ozljede i u dobrom stanju.

Show je u subotu posjetio i fotoreporter Nermin Podžić, suradnik portala Bljesak.info koji je napravio mnoštvo fotografija. Neke od njih možete pogledati u ovoj galeriji.

Foto: Nermin Podžić / Pilot je iz prevrnutog zrakoplova izašao samo s lakšim ozljedama
Kopirati
Drag cursor here to close