Odluka stručnjaka

Porscheov Taycan proglašen najinovativnijim automobilom na svijetu

Porsche Taycan je do sada osvojio već 40 međunarodnih nagrada, prije svega na najvećim svjetskim tržištima: u Njemačkoj, SAD Velikoj Britaniji i Kini.
AutoMoto / Flash | 14. 07. 2020. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa ukupno 27 inovacija, Porsche Taycan je najznačajniji nositelj inovacija na svjetskom tržištu automobila. Njih 13, dakle skoro polovica, su noviteti na svjetskom tržištu. Ovo je rezultat izvještaja 'AutomotiveINNOVATIONS Report' Centra za menadžment Automotiva (Center of Automotive Management-CAM).

Znanstvenici instituta CAM među inovacije električnog Porschea između ostalog ubrajaju 800-V arhitekturu, dvostupanjski mjenjač na zadnjoj osovini, visoke performanse rekuperacije do 265 kW, kao i najbolju vrijednost otpora zraka u segmentu (od 0,22), priopćeno je iz Porschea.

CAM je neovisni znastveni institut za empirijsko istraživanje automobila i mobilnosti, kao i za strateško savjetovanje na Višoj ekonomskoj školi (FHDW) u Bergisch Gladbachu. Još od 2005. godine suradnici pod vodstvom prof. dr. Stefan Bratzel provjeravaju inovacije proizvođača automobila širom svijeta i ocjenjuju ih svake godine u suradnji sa kompanijom PricewaterhouseCoopers (PwC).

U 2019./20. godini ocijenjeno je ukupno oko 250 serijskih vozila. Dodjela nagrade će 14. srpnja 2020.godine u 17 sati biti emitirana putem livestreama na poveznici.

Foto: Bljesak.info / Predstavljen Taycan, prvi električni Porsche

''Vrlo nas raduje što je naše prvo potpuno električno sportsko vozilo na izboru 'Automotive-INNOVATIONS-Award' osvojilo prvo mjesto. To je sjajna potvrda za inovatorsku snagu naše kompanije, kao i za pionirski duh Porschea'', rekao je Oliver Blume, predsjednik Upravnog odbora Porsche AG.

''Skupa sa novim timom kreirali smo novi automobil i izgradili smo potpuno novi pogon, neutralan na CO2. Tehnološki noviteti poput nagrađene 800 V- arhitekture omogućavaju kraće vrijeme punjenja, dok dvostupanjski mjenjač na zadnjoj osovini omogućava jedinstven doživljaj vožnje. Narudžbe vozila kao i povratne informacije kupaca su veoma ohrabrujuće'', kazao je.

Izborom za „najinovativniji model“ samo se nastavlja nizanje uspjeha: Porsche Taycan je do sada osvojio već 40 međunarodnih nagrada, prije svega na najvećim svjetskim tržištima: u Njemačkoj, SAD Velikoj Britaniji i Kini.

Ovo su neke od njih:

  • World Car of the Year 2020” u kategoriji “World Performance Car” i “World Luxury Car”: žiri World Car of the Year (WCOTY),
  • “Car of the Year”: magazin Top Gear (Velika Britanija),
  • “Game Changer of the Year”: magazin Top Gear (Velika Britanija),
  • “The China Green Car of the Year”: žiri Chinese Car of the Year (CCOTY),
  • „Das deutsche Auto des Jahres“: Jžiri German Car of the Year (GCOTY).

Pored ovih,  Taycanu je od strane časopisa Connect dodijeljena nagrada za inovacije (Njemačka).

Polovinom lipnja, Porsche Taycan je predstavljen i bosanskohercegovačkoj javnosti, priopćeno je iz kompanije.

Kopirati
Drag cursor here to close