Pitanje autonomije

Porsche Taycan u 24 sata prevalio 3424 km

Svakako treba reći da je Taycan vožen u porscheovom testnom i tehničkom centru Nardò u Italiji te da je poznata talijanska staza za ovu priliku bila opremljena snažnim 800-voltnim punjačima kako bi se taycanove baterije mogla napuniti što brže.
AutoMoto / Flash | 21. 08. 2019. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina novih električnih vozila s jednim punjenjem baterije može prijeći preko 300 km, no studije su pokazale kako još uvijek oko 60% korisnika muči pitanje autonomije, odnosno u strahu su od pražnjenja baterije u situaciji u kojoj ju neće biti u prilici napuniti.

Rješavanje tog “psihološkog” problema je jedan od prioriteta automobilske industrije, a znaju to i u Porscheu.

Tako je ekipa iz Stuttgarta odradila makretinški vrlo zanimljivo testiranja svog novog električnog modela Taycan. Konkretnije, jedan primjerak ovog automobila je vožen 24 sata i u tom periodu je prevalio čak 3424 km. To je udaljenost koju ćete prijeći ako se 4 puta odvezete autoputom na relaciji Zagreb – Split i natrag i još će vam ostati stotinjak kilometara viška.

Svakako treba reći da je Taycan vožen u porscheovom testnom i tehničkom centru Nardò u Italiji te da je poznata talijanska staza za ovu priliku bila opremljena snažnim 800-voltnim punjačima kako bi se taycanove baterije mogla napuniti što je brže moguće, javlja AutoNet.

Radi se o Ionity punjačima koji su plod partnerstva BMW-a, Daimlera, Forda i Grupe Volkswagen i koji bi se trebali ubrzano širiti europskim prometnicama.

Testni prototip se zaustavljao samo radi punjenja i izmjene vozača, a iz Porschea je rečeno i kako se prosječna brzina tijekom ovog testa kretala između 195 i 214 km/h. Porsche se pohvalio i vrhunskim sustavom hlađenja s obzirom da nije bilo nikakvih problema, a temperatura tijekom dana je dosegnula i preko 41 °C.

Taycan će biti predstavljen 4. rujna i imat će dva električna motora koji razvijaju kombiniranu snagu višu od 600 KS. To će automobilu omogućiti da ubrza od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekunde, a autonomija će se kretati oko 500 km.

U ponudi bi u konačnici trebalo biti par izvedbi, a one niže snage će biti cijenom nešto pristupačnije. Početna verzija će navodno biti opremljena baterijom kapaciteta 80 kWh, a snaga će joj se kretati oko 330 KS, a izgledna je i verzija snage oko 390 KS. Sredinu ponude bi pak trebale činiti izvedbe 4S snage oko 435 i 490 KS. One bi trebale imati bateriju kapaciteta oko 96 kWh.

Nagađa se i kako bi Porsche kasnije trebao lansirati i verziju koja će nositi oznaku Turbo S. Njena snaga bi pak mogla kretati oko 740 KS. Više ćemo saznati uskoro, a šira javnost će se s ovim automobilom moći pobliže upoznati na predstojećem frankfurtskom auto salonu.

Kopirati
Drag cursor here to close