I to postoji

Porsche Taycan najbrži je automobil na svijetu u zatvorenom prostoru

Prvi potpuno električni Porsche ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao automobil koji je postigao najvišu ikada zabilježenu brzinu u zatvorenom prostoru. Ona iznosi 165,1 km/h a izmjerena je u kongresnom centru u New Orleansu.
AutoMoto / Flash | 25. 02. 2021. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kongresni centar u New Orleansu, službenog imena New Orleans Morial Convention Center, površinom mjeri 102.000 m2, a glavna mu je zgrada jedna od najdužih na svijetu – pročelje joj je dugo čak kilometar.

Ovakva neobična konstrukcija zgrade pogodna je, očito, za održavanje raznih skupova i kongresa, ali i za postizanje neobičnog rekorda – onoga za najbržu vožnju automobilom u zatvorenom prostoru.

Ako toj činjenici pridodamo i postojanje potpuno električnih automobila koji ne ispuštaju štetne plinove, jasno je da smo dobili dobitnu kombinaciju u kojoj je moguće voziti se automobilom u zatvorenom i probavati nešto što do sada nije iskušano.

Svoju priliku za malo dodatnog publiciteta nije propustio Porsche, koji je svojim električnim Taycanom Turbo S naumio, i uspio, oboriti Guinnessov svjetski rekord za brzu vožnju u interijeru.

Prvi puta jedan je automobil tako premašio brzinu od 100 milja na sat, odnosno postigao je točno 165,1 km/h unutar ove zgrade, javlja AutoNet.

Za volanom Porschea sjedio je američki vozač utrka Leh Keen, koji je s medijima podijelio svoje viđenje brze vožnje po poliranom betonu unutar četiri zida:

“Malo sam razmislio na startnoj liniji, znajući da moram voziti najbrže što mogu i potom se zaustaviti, i to prije nego dođem do zida prema kojem se krećem. To mi je privuklo pozornost.

Koristio sam launch control, a Taycan se samo lansirao – osjećaj brzine u zatvorenom, čak i u ovako velikom prostoru, ogroman je – onaj zid se vrlo brzo približavao. Bio sam na kraju vrlo nježan s kočnicama – Taycanove kočnice bile su spremne za taj zadatak.

Naravno, nisam gledao na brzinomjer pa mi je bilo iznenađenje i olakšanje to što sam uspio oboriti rekord. 165,1 km/h unutar zgrade? Gdje mi je pamet bila?”, našalio se Keen.

Kopirati
Drag cursor here to close