ULTIMATIVNI STROJ ZA STAZU

Porsche 911 GT3 RS uočen prije punog otkrivanja u Ženevi

Nekoliko automobila utjelovljuje našu filozofiju automobila, poput Porschea 911 GT3 RS, a uzbuđenje koje ovaj automobil pruža vjerojatno je neusporedivo s bilo kojim drugim cestovnim automobilom.
AutoMoto / Flash | 16. 02. 2018. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uzimajući već sjajnu 911 GT3, dajući mu više snage, smanjujući težinu i s boljom šasiju nije ni čudo da oduševljava. Ovo čini GT3 RS must-have automobilom za sve ljubitelje vožnje s dubokim džepom i dobrim vezama s lokalnim Porsche zastupništvom.

Iako se pretpostavljalo da će GT3 RS biti predstavljen na predstojećem sajmu automobila u Ženevi, pojavili su se snimci koji potvrđuju testiranje GT3 RS na snijegu, te su tako vjerojatno potvrdili lansiranje u Ženevi.

Sa provjerenom formulom za vrhunski automobil bilo bi suviše loše da sad Porsche nešto promijeni. S time, bez ikakvih službenih informacija, mogli bi da 'pogodimo' o čemu se u suštini radi i što možemo očekivati od novog  Porsche 911 GT3 RS.

  / Porsche 911 GT3 RS uočen prije punog otkrivanja u Ženevi

Proteklih godina verzija GT3 GT-a je bila opremljena motorom s većim kapacitetom, dva prethodna RS-a su imali 4.0-litreni motor, dok su suvremenici imali 3.8-litreni motor. Početne glasine sugerirale su, da će novi GT3 RS imati veći motor od 4.0 litrenog GT3, ali se pretpostavlja da će imati obnovljenu verziju istog motora s istim kapacitetom. Nagađa se da će se zadržati i isti limit broja okretaja od 9000, kao i GT3. Bez obzira na kapacitet i crvene linije okretaja, motor RS-a će vjerojatno proizvoditi više snage od 493KS iz GT3-a te se očekuje oko 520 KS bez 'dodatnih pomagala'.

Porsche je vratio ručni mjenjač nazad u GT3 s model 991.2, a prethodna verzija je dolazila samo s PDK mjenjačem. Međutim, gotovo je sigurno da verzija RS neće biti ponuđena s opcijom ručnog mjenjača. Kada je prošle godine EVO magazin razgovarao s Frankom Walliserom, potpredsjednikom Porsche Motorsporta o GT automobilima i o turbo verziji GT2 RS, kazao je da 'RS znači PDK'.

S naglaskom GT3 RS koji je usmjeren prema stazi, a ne putničkom iskustvu kao što je GT3, prikladniji prijenos je ipak dvostruka spojka.

  / Porsche 911 GT3 RS uočen prije punog otkrivanja u Ženevi

Šasija GT3 RS će vjerojatno sadržavati sve trikove i 'gadgete' koje smo vidjeli na Porscheovim automobilima proteklih godina. To u najmanju ruku znači da ćemo vidjeti aktivnu suspenziju i skretanje stražnjih kotača. Na najnovijim fotografijama GT3 RS ne izgleda kao da ima isti 21 inčni stražnji kotač koji je bio na prethodnom modelu. GT3 RS će 'duh' automobila vjerojatno naslijediti iz Porsche Motorsport odjela i bit će jedan od 'hardcore' modela.

Kako bi zadržali težinu ispod 1400 kilograma, 991.2 GT3, Porsche će koristiti niz egzotičnih materijala kao što je činio u prošlosti. Prednji lukovi, poklopac motora, ogledala, zadnji otvori za ventilaciju i 'krila' će biti napravljeni od karbona. Prethodni GT3 RS je imao krov od magnezija da bi uštedili, pazi sad, 1 kilogram u odnosu na krov od karbonskih vlakana. Ako GT3 RS bude ultimativni RS, onda očekujte da će dio poput krova biti od nekih izutetno specijalnih materijala da bi se uštedilo na težini.

  / Porsche 911 GT3 RS uočen prije punog otkrivanja u Ženevi

Sa fotografija se može vidjeti da će jednako kao i prvi 991 GT3 RS, imati istu širinu kao tijelo 911 Turbo s pogonom na sva četiri kotača. RS je također zadržao stražnje bočne otvore od Turba, no umjesto hlađenja intercoolera, zrak je poslan izravno u usis.

Novi automobil dobiva oštriji prednji dio od dosadašnjeg GT3, i poput GT2 RS, na poklopcu motora se nalaze usisi koji šalju hladan zrak na prednje kočnice. Na zadnjem dijelu vidimo 'krilo' poput CUP automobila s kojim će biti poboljšan downforce. Automobil će bez sumnje ostavljati sve bez daha, što je, možemo reći tradicionalno za GT3 RS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close