Luksuzni modeli

Porez od deset posto na najskuplja vozila

AutoMoto / Flash | 01. 12. 2016. u 08:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineske vlasti uvode dodatni porez na tzv. super vozila, uključujući Ferrari, Bentley, Aston Martin i Rolls-Royce, kako bi se smanjila potrošnja goriva i emisija štetnih plinova, ali i nepotrebna demonstracija bogatstva.

Cilj novog poreza, koji će se primjenjivati na vozila koja koštaju više od 1,3 milijuna yuana, odnosno 189.000 dolara, usmjeren je na suzbijanje velike potrošnje goriva te na redukciju emisije štetnih plinova, izvijestile su kineske vlasti.

No, to je, kažu upućeni, i dio širih nastojanja vlasti usmjerenih protiv nepotrebne demonstracije bogatstva, a što je već zahvatilo i druge luksuzne brendove.

Kina je inače glavno tržište za većinu najskupljih automobilskih brendova, a proizvođači najluksuznijih modela na sve moguće načine nastoje pridobiti bogate kinske kupce, piše Hina.

Rolls-Royce i Aston Martin, primjerice, planiraju lansiranje SUV modela sljedeće godine, prvenstveno kao odgovor na zahtjeve kineskog tržišta za većim vozilima.

U priopćenju kineskog ministarstva financija stoji kako je novi namet za vlasnike luksuznih vozila odobren zbog racionalizacije potrošnje goriva te smanjenja emisije ispušnih plinova.

Porez stupa na snagu u četvrtak, a upućeni u problematiku kažu kako dodatni porez neće biti pretjerana prepreka da se super bogati domognu željenih vozila.

Kampanja protiv korupcije i u skladu s tim smanjenje potrošnje na luksuznu robu jedan je, inače, od glavnih ciljeva kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Kopirati
Drag cursor here to close