Polizei

Pooštrene kazne u Njemačkoj

Cilj nove liste s prometnim kaznama je bolja zaštita pješaka i biciklista, navodi se.
AutoMoto / Flash | 08. 10. 2021. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je u petak niz promjene zakona o prometu koje predviđaju djelomično drastična povećanja kazni za prometne prekršaje, piše Hina.

Zakon, koji je na snagu trebao stupiti još prošle godine ali je parlamentarna procedura zaustavljena zbog formalnih grešaka u tekstu prijedloga zakona, predviđa više kazne pri prekoračenju brzine unutar naseljenog područja.

Za prekoračenje brzine od 10 km na sat je predviđena kazna od 50 eura. Za prekoračenje od 40 km predviđena je kazna od 400, umjesto dosadašnjih 200 eura.

Izvan naseljenog područja su za prekoračenja brzine od 10 km na sat predviđene kazne od 40 umjesto dosadašnjih 20 eura. Za 20 km prebrzu vožnju kazna ubuduće iznosi 100 eura.

Cilj nove liste s prometnim kaznama je bolja zaštita pješaka i biciklista, navodi se u priopćenju.

Tako se povećavaju kazne za parkiranje na nogostupima i biciklističkim stazama kao i za parkiranje na pločniku. Za to su predviđene kazne i do 110 eura. Od sada se ovakvo parkiranje automatski smatra i ugrožavanjem sigurnosti u prometu što sa sobom povlači posljedice u slučaju prometnih nezgoda.

Neke interesne skupine, poput udruga maloprodaje, kritizirale su pravilo o privremenom zaustavljanju na kolniku, što posebice pogađa dostavljače paketa, naročito s obzirom na bujanje online trgovine.

Kako bi se zaštitilo bicikliste, teretna vozila ubuduće smiju skretati udesno uz najveću dopuštenu brzinu od 5 km na sat.

Nepoštivanje pravila o formiranju prolaza za kola hitne pomoći u slučaju zastoja na autocestama će biti ubuduće kažnjavano s 320 eura i jednomjesečnom zabranom prometa motornim vozilima.

Kopirati
Drag cursor here to close