Sigurnost na cestama

Ponavljaju se u RS-u: 100 stacionarnih radara i 10 presretača

Sve prekršaje koji budu snimljeni stacionarnim radarskim sistemom od 01.09.2021. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će obrađivati centralizirano u Policijskoj stanici za obradu prekršaja
AutoMoto / Flash | 27. 08. 2021. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske obavijestilo je da počinje s radom stacionarni radarski sustav u Banja Luci. Za područje RS nabavljeno je 100 stacionarnih radara i 10 presretača.

Kako navode iz MUP-a RS, od srijede, 1. rujna ove godine trebalo bi s radom početi stacionarni radarski sustav na području grada Banja Luka koji će vršiti evidentiranje prekršaja nepropisne brzine i nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulirane uređajima za davanje svjetlosnih  prometnih znakova.

Na području grada Banja Luka s radom će početi devet stacionarnih radara.

Stacionarni radarski sustav ima mogućnosti automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 km/h u svim prometnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku;.

Detektira i nepoštovanje zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulirane uređajima za davanje svjetlosnih prometnih znakova, prepoznaje registarske oznake za sva vozila u dolasku i odlasku, vrši nadzor i snimanje, automatski prenosi podatke...

"Podsjećamo da je Ministarstvo unutarnjih poslova RS, u okviru projekta "Unapređenje sigurnosti prometa upotrebom radarskih uređaja i primjenom suvremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima", izvršilo nabavku 100 stacionarnih radara i 10 presretača. Stacionarni radari su u postupku postavljanja i instaliranja na području cijele Republike Srpske, a u skladu s analizom stanja sigurnosti prometa i izvršenim procjenama definirana je raspodjela i dinamika instaliranja", navode iz MUP-a.

Preciziraju da je za PU Banja Luka namijenjeno 25 stacionarnih radara, PU Bijeljina 12, PU Prijedor 10, PU Istočno Sarajevo 9, PU Doboj 12, PU Zvornik 8, PU Trebinje 7, PU Foča 6, PU Gradiška 6 i PU Mrkonjić Grad 5.

Sve prekršaje koji budu snimljeni stacionarnim radarskim sistemom od 01.09.2021. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će obrađivati centralizirano u Policijskoj stanici za obradu prekršaja koja će obavještenja o počinjenom prekršaju uz prekršajni nalog dostavljati na kućnu adresu vlasnika vozila.

"Apeliramo na građane da poštuju postojeće prometne propise i da vožnju svog motornog vozila prilagode propisanim ograničenjima brzine kretanja i uvjetima na putu", navode iz MUP-a.

Napominju da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih prometnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju prometne nezgode s poginulim. Jedan od ciljeva Ministarstva jeste manje poginulih osoba u prometnim nezgodama smanjivanjem procenta vozila koja prekoračuju propisanu brzinu i prosječne vrijednosti prekoračenja.

Kopirati
Drag cursor here to close