Tuzla

Policija kažnjava za vožnju bicikla kroz pješačku zonu

Zakon za kršenje ovog propisa predviđa novčanu kaznu u iznosu od 40 KM.
AutoMoto / Flash | 03. 07. 2019. u 08:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici MUP-a Tuzlanskog kantona počeli su sa upozorenjima i sankcionisanjem građane koji se biciklom, mopedom ili motorom voze kroz pješačku zonu na tuzlanskom Korzu. 

Zakon za kršenje ovog propisa predviđa novčanu kaznu u iznosu od 40 KM. 

Kako je kazala glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić, građani su se žalili na bicikliste i vozače mopeda koji voze pješačkom zonom. 

''S obzirom da je u tijeku ljetna turistička sezona povećano je prisustvo pješaka na pješačkim zonama. Imali smo određen broj pritužbi građana vezano za bicikliste i vozače mopeda koji se voze pješačkom zonom. Policijski službenici su počeli provoditi i preventivne i represivne mjere'', kazala je Kapidžić. 

Većina biciklista i mopedista do sada nisu obraćali pažnju na prometne znakove, a rijetki su silazili sa svog vozila i zonu prelazili kako zakon propisuje. Policijski službenici ističu da su pored upozorenja napisali i nekoliko kazni i prekršajnih naloga. 

''Imali smo slučajeve gdje je maloljetni biciklista udario maljoljetnog pješaka. Apelujemo na sve sudionike prometa da kada ulaze u pješačku zonu pored sebe guraju biciklo ili moped'', rekao je pomoćnik zapovjednika u PS Centar Abdulah Mešić. 

Rekacije na upozorenja i kazne su različita. Svi se uglavnom slažu da Zakon treba poštovati, ali i da biciklistima treba osigurati pješačke staze. 

Kopirati
Drag cursor here to close