Zakuhalo se

Pokreće se istraga zbog Muskovog tvita o otkupu Teslinih dionica i privatnim investitorima?

Hoće li Komisija pokrenuti istragu ili ne, ovisi ponajprije o informacijama koje im Musk i Tesla pruže, ali i o daljnjim Muskovim tvitovima i istupima u javnosti.
AutoMoto / Flash | 16. 08. 2018. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je Elon Musk objavio tvit u kojem je napisao kako razmišlja da otkupi dionice Tesle i tako ukloni tvrtku s burze, javnost je bila iznenađena (mogli bismo reći i šokirana), a investitori ljuti.

Iako je Musk napisao kako je za tu ideju dobio "blagoslov" investitora, uslijedile su tužbe. No, čini se kako bi to mogao biti tek početak problema za ekscentričnog poduzetnika.

Prema informacijama objavljenima u američkim medijima, za Muskov tvit posebnu je pozornost pokazala i američka Komisija za trgovanje vrijednosnim papirima koja mu je uručila službeni zahtjev za informacijama i očitovanjem.

Naime, nakon tog tvita, u kojem Musk spominje kako je o otkupu dionica razgovarao s investicijskim fondom iz Saudijske Arabije, a koji bi mu osigurao potrebne milijarde dolara, cijena dionice Tesle počela je divljati, javlja Zimo.co.

Problem je u njegovoj izjavi da je za takav potez dobio odobrenje svojih dioničara. Međutim, prema informacijama koje su poslije dospjele u javnost, čini se kako je Musk malčice prenaglio i izašao s informacijom prije konzultacija s pravnim odjelom i investitorima.

Čak i ako Komisijina istraga otkrije kako je sve bilo po zakonu i Musk krene u dogovor sa saudijskim fondom, prije bilo kakvih poslovnih poteza morati će dobiti odobrenje od Trumpove administracije i Agencije za nacionalnu sigurnost. A Trump do sad baš i nije blagonaklono gledao na strana ulaganja u američku tehnologiju i tvrtke.

Hoće li Komisija pokrenuti istragu ili ne, ovisi ponajprije o informacijama koje im Musk i Tesla pruže, ali i o daljnjim Muskovim tvitovima i istupima u javnosti. Činjenica da je objavio i kako će kao financijski savjetnici u cijelom poslu sudjelovati Goldman Sachs Grupa i Silver Lake, iako te tvrtke još nisu formalno potpisale nikakav ugovor, ne ide mu na ruku.

Zbog svega toga cijena dionica Tesle nakon inicijalnog rasta zabilježila je pad vrijednosti, a potencijalni trgovci sa zanimanjem prate što će se sljedeće dogoditi.

Kopirati
Drag cursor here to close