Kolekcije automobila

Pogledajte što voze i što su vozile svjetske vođe

AutoMoto / Flash | 08. 09. 2017. u 12:11 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Theresa May - premijerka UK

Nakon ostavke Davida Camerona, poslije odluke o izlasku Velike Britanije iz EU-a, tu funkciju naslijedila je Theresa May.

Kao druga najvažnija žena u Britaniji, May se vozi u blindiranome 5,0-litrenom V8 Jaguaru XJ, s kodniom naziva Sentinel. Zahvaljujući pojačanom čeličnom oklopu automobil može izdržati neposredni udar jednak eksploziji 15 kilograma TNT-a.

Jose Mujica - bivši predsjednik Urugvaja

Ako postoji totalna suprotnost Trumpovu ekstravagantnom načinu života onda je to život bivšeg urugvajskog predsjednika Josea Mujice. Ovaj je čovjek službeno postao i najsiromašnijim predsjednikom neke države, s jedinom popisanom imovinom - Volkswagenom Bubom iz 1987. Mujica nije bio vlasnik doslovno ničega osim tog automobila, a u svojih pet godina mandata često je bio viđen u vožnji svoje neuništive Bube.

Također, stekao je popularnost u narodu, jer je redovito davao čak 90 posto svoje plaće za poboljšanje uvjeta života ljudi u Urugvaju. Na kraju mandata za VW Bubu ponuđeno mu je čak milijun dolara, ali nije pristao.

Muammar Gaddafi

Još 2009. godine, kada je bio u punoj snazi, bivši "vođa" Libije objavio je da je osobno dizajnirao automobil koji je nazvao Libijska Raketa. Kreaciju pukovnika Gaddafija pohvalili su i njegovi ministri, a službena Vladina izjava tvrdila je kako je "raketa" najsigurniji automobil na svijetu.

Čudnog izgleda, nalik na raketu, trebao je ući u serijsku proizvodnju, no planovi su prekinuti nakon rušenja i ubojstva Gaddafija 2011. godine. Nakon svrgunća, pronađeni su i posebno rađeni produženi Mercedes S-klase te BMW Serije 7, kao i unikatni Fiat 500 optočen pravim zlatom.

Hassanal Bolkiah - Sultan od Bruneja

Skromnost definitivno nije odlika kraljevske obitelji u maloj državi Brunej. Šef države, sultan Hassanal Bolkiah, strastveni je ljubitelj automobila i procjenjuje se da ih u svojoj privatnoj kolekciji ima između 2500 i 7500.

Drži i Guinnessov rekord za najveću kolekciju automoila Rolls-Royce. Ima ih čak 500, a ističe se i Silver Spur potpuno optočen 24-karatnim zlatom, kao i kolekcija bolida Formule 1 iz ere 1980-ih.

Teodorin Obiang Nguema - potpredsjednik Ekvatorske Gvineje

Slično kao u Bruneju, vladajuća obitelj višestruko ubire prihode od obilnih zaliha nafte, a njen predsjednik Teodoro Obiang Nguema ujedno je vođa s najdužim mandatom u Africi. Na vlast je došao 1979. godine, a svojeg istoimenog sina odredio je za potpredsjednika države.

No, njegov sin Teodorin Obiang Nguema više je puta povezan s korupcijom i malverzacijama, zbog čega mu se sudi u Francuskoj. Kao rezultat kriminalnoga progona, švicarske vlasti zaplijenile su 11 njegovih automobila, uključujući Bugatti Veyron, Maserati MC12 i Ferrari F12 tdf.

Donald Trump - predsjednik SAD-a

Automobil prozvan "The Beast" je posebno rađeni Cadillac koji je glavno vozilo američkoga predsjednika Trumpa, kao što je bio i njegova prethodnika Baracka Obame. Automobil je otporan na metke, udarce i eksplozije.

Pojačana čelična oplata otporna je na direktne eksplozije, a stakla prozora debela su čak 13 centimetara. Samo se vozačko staklo može otvoriti.. Smatra se jednim od najsigurnijih automobila na svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close