Roadrunner

Pogledajte kako nastaje Teslina nova revolucionarna baterija

Tesla je javnosti omogućila prvi pogled u svoju novu bateriju koju su nazvali 4680 te njezinu najmoderniju proizvodnu liniju Roadrunner u Teksasu.
AutoMoto / Flash | 20. 01. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svoju najnoviju bateriju Tesla je otkrila još u rujnu 2020. tijekom Dana baterija te tvrtke, ali tad je to samo bilo u sklopu PowerPoint prezentacije koju je održao šef Tesle Elon Musk.

Tesla je sad odlučila doist ai pokazati putem video teasera na čemu su radili u svojoj najmodernijoj tvornici u Fremontu u Teksasu.

U jednominutnom videu prikazano je kako nova baterija nastaje kroz više proizvodnih faza, uz pomoć robota.

Musk je rekao da je Roadrunner proizvodna linija inspiraciju vukla iz proizvodnih linija visokog volumena poput onih u tvornicama hrane, pića, medicinskih uređaja ili igrački, prenosi Zimo.

Nova baterija 4860, tvrde u Tesli, će biti i šest puta snažnija, pet puta gušće nabijena energijom te povećati domet njihovih vozila za 16 posto.

Što se dizajna same baterije tiče, Tesla je uzela tradicionalne folije za izradu baterija te na njima stvorila laserski uzorak koji stvara desetine spojeva na samom materijalu, što smanjuje udaljenost koju elektroni moraju prijeći. Na taj način baterija je i termostabilnija.

Musk je pojasnio i da dok je baterija veća od uobičajenih, da je zapravo njezin omjer snage naspram težine bolji od manjih baterija.

To je teško postići. Nitko to dosad nije uspio napraviti, rekao je Musk.

Kopirati
Drag cursor here to close