Sigurnosni propust

Pogledajte kako lako i jednostavno ukrasti Teslu u samo dvije sekunde

Belgijskim istraživačima bilo je dovoljno samo dvije sekunde i 600 dolara da ukradu Teslin Model S.
AutoMoto / Flash | 12. 09. 2018. u 09:47 Bljesak.info
Kopirati

Tesla je svojim električnim automobilima napravila pravu revoluciju na tržištu automobila. Ne samo da su njihovi automobili traženi među ekološki osviještenim pojedincima, već i gomila tehnologije koja se skriva u unutrašnjosti automobila garantira nevjerojatno iskustvo.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

No, samo ako vam ga ne ukradu.

Naime, ekipa istraživača s belgijskog Sveučilišta KU Leuven uspjela je iskoristiti sigurnosni propust u Teslinom Modelu S i sa 600 dolara vrijednom opremom ukrasti vozilo za samo dvije sekunde, piše Zimo.co.

Najslabijom točkom pokazala se glavna značajka ovog 75 tisuća vrijednog vozila - ulazak u vozilo i vožnja bez ključa.

Kako bi ta mogućnost funkcionirala, svaki Model S odašilje radijski signal niske frekvencije koji traži "ključ". Kad "ključ" detektira taj signal, odgovara drugim signalom visoke frekvencije. Automobil potom šalje "izazov" na koji "ključ" mora točno odgovoriti kako bi se vrata i motor otključali.

Belgijski istraživači otkrili su kako prvotni signal mogu bez problema otkriti koristeći prijenosni radio. Snimili su taj signal i odgovor koji "ključ" šalje automobilu te snimku usporedili sa svim mogućim kombinacijama za otključavanje.

Iako zvuči komplicirano, cijeli proces otkrivanja prave kombinacije za otključavanje traje ravno dvije sekunde.

Belgijski istraživači cijeli su proces demonstrirali na konferenciji u Amsterdamu, a možete ga pogledati i u videu.

Video: COSIC researchers hack Tesla Model S key fob

Ono što je važno istaknuti je da su o ovo problemu Teslu obavijestili još 2017. godine i dobili nagradu od 10 tisuća dolara za svoj rad, piše Zimo.co.

No, problem je riješen tek u lipnju 2018. s ažuriranjem softvera i nadogradnjom enkripcije. Što znači da su Modeli S prodani prije lipnja 2018. još uvijek ranjivi, osim ako njihovi vlasnici nisu platili za novi i poboljšani "ključ".

Kopirati