Recept za zabavu

POCKET ROCKET: Toyota otkrila novi Yaris GR sa 261 KS

U vrijeme kada većina proizvođača ili ukida paprene verzije svojih modela, ili ih elektrizira, u Toyoti su se odlučili na sasvim drugačiji potez.
AutoMoto / Flash | 10. 01. 2020. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oni su naime, na oduševljenje svih istinskih zaljubljenika u vožnju koji često žale za modelima „stare škole”, na salonu u Tokiju predstavili novi GR Yaris. Riječ je o cestovnom modelu koji ispod poklopca skriva 1,6-litreni trocilindrični turbobenzinski motor snage 261 KS uz 360 Nm okretnog momenta!

Da stvar bude bolja, snaga se prenosi na sve kotače i to putem ručnog mjenjača. Formula za zabavu je time upotpunjena. Automobil se može naručiti i s opcijskim Circuit paketom uz koji dolazi „špera”, dodatno poboljšan ovjes kao i 18-inčni naplaci upareni s Michelin Pilot Sport 4S gumama.

Vozač na raspolaganju ima tri različita načina vožnje: Normal, Sport i Track, a ovisno o tome u kojem se vozi, moment se raspoređuje među osovinama u omjeru 60:40, 30:70 i 50:50. Kada uzmemo u obzir da je automobil težak tek 1280 kg, jasno je kako je riječ o vraški zabavnoj jurilici. Jurnjava do stotke traje 5,5 sekundi, a automobil ne staje do elektronski limitirane na 230 km/h.

Vizualno se model ističe masivnim spojlerima i blatobranima, diskretnim spojlerom straga kao i prilično upečatljivim difuzorom i nastavcima ispušnog sustava s obje strane. Unutrašnjost obiluje alkantarom i oznakama GR koje daju do znanja da ovdje nije riječ o običnom modelu. Tu su i neizostavna sportska sjedala koja se brinu da vozač ostaje u istom položaju prilikom žustrije vožnje.

Službene cijene još nisu objavljene, no čini se kako Yaris ipak neće biti dostupan poput svojih „konkurenata”. Stavljamo navodnike budući da većina u ovoj klasi ima oko 200 KS i prednji pogon, pa ih samim time Yaris nadmašuje. Ipak, nadmašit će ih i po cijeni, a za točnu informaciju kolika će ona biti trebat ćemo još malo pričekati. Dotad treba čestitati Toyoti na trudu i činjenici da su u ovakvim vremenima odlučili predstaviti pravi auto za puriste, piše hrvatski Autoklub.

Kopirati
Drag cursor here to close