Tako to rade Nijemci!

Plan je oštar, na struju vozi poštar

Više od 150 StreetScootera već dostavlja poštu u Njemačkoj, poštari i uprava su prezadovoljni, a ekolozi još i više od toga.
AutoMoto / Flash | 16. 11. 2017. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jeku priča kako su električni automobili budućnost mora se priznati kako nedostaje više konkretnih dokaza da će to biti tako.

Ostavimo na stranu najave o zabranama prometovanja automobila s klasičnim pogonom, koje variraju od zemlje do zemlje i stranke do stranke, ostavimo na stranu najave mnogih proizvođača kako samo što nisu zgotovili svoj električni automobil, dojma smo da se mnogi još uvijek više vole hvaliti planovima, nego konkretnim projektima.

A jedan konkretan stiže iz njemačke pošte, točnije Deutsche Post DHL-a. Oni su, naime, s Fordom pokrenuli joint venture, što će reći zajednički projekt – i nazvali ga StreetScooter! Iako ime sugerira da se radi o nekakvom skuteru za poštare, u osnovi se radi o pravom pravcatom automobilu.

Pogledate li malo bolje, vidjet ćete da se na StreetScooteru vide elementi Fordovog Transita, što i jest točno, jer je StreetScooter napravljen na bazi tog popularnog Fordovog dostavnog kombija. Puno ime mu je StreetScooter Work, a dolazi u običnoj, L i XL varijanti, koja podrazumijeva različite dužine vozila, a samim tim i kapacitet nosivosti paketa. Najveći, model XL, ima zapreminu tovarnog prostora od 20 kubičnih metara.

Ono što izdvaja StreetScooter od drugih Fordova je električni pogon, pa modularni sustav akumulatora, snage od 30 do 90 kW, s dometom između 80 i 220 kilometara, ovisno o režimu vožnje, vozilu, broju paketa i vremenskim uvjetima, prema proračunima pedantnih Nijemaca uštedi čak 1900 litara dizelskog goriva godišnje po jednom kombiju! Odnosno, toliko dizelskog goriva se ne pretvori u NoX ispušne čestice, što je glavna boljka ovog goriva.

Vrijeme punjenja najvećeg XL StreetScootera je oko 3 sata, preko punjača 22 kW. Zajednička tvornica koja će za početak isključivo opremati Deutsche Post DHL nalazi se u Bochumu, a do naredne godine planirano je 2500 vozila. Već ih više od 150 dostavlja poštu u Njemačkoj, poštari i uprava su prezadovoljni, a ekolozi još i više od toga.

Inače, StreetScooter neće stati na tome, već će u narednom razdoblju poraditi na oživotvorenju projekata manjih dostavnjaka, čime bi se ušlo u projekt potpune zamjene postojećeg dizelskog voznog parka s adekvatnim električnim vozilima, od najmanjih do velikih transportnih. Za razliku od mnogih europskih vlada.

Za koje nam se čini da prvo skaču, pa onda govore hop, Deutsche Post DHL smatra da će poštanski vozni park u potpunosti biti na struju tek do 2050. Pod tim se podrazumijeva činjenica da je tehnološki još uvijek prezahtjevno elektrificirati veće kamione.

Kopirati
Drag cursor here to close