Poboljšanje sigurnosti

Pijani vozači neće moći pokrenuti pametne automobile

Europski parlament gotovo jednoglasno je usvojio uredbu o ugradnji cijelog niza naprednih sigurnosnih sustava koji bi trebali za barem 20 posto smanjiti broj poginulih u prometu.
AutoMoto / Flash | 23. 04. 2019. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od svibnja 2022. trebala bi postati obvezna većina novih sigurnosnih sustava za nove modele automobila, a dvije godine kasnije i za postojeće. Cilj im je da se za 20 posto smanji broj mrtvih na cestama

Europski parlament gotovo jednoglasno je usvojio uredbu o ugradnji cijelog niza naprednih sigurnosnih sustava koji bi trebali za barem 20 posto smanjiti broj poginulih u prometu.

Mnogi od tih senzora i sustava postat će obvezni od 2022. godine za nove automobile ili dvije godine kasnije za postojeće modele, piše Novi list.

Radi se o sustavima za inteligentnu pomoć pri kontroli brzine, ali i lakšoj ugradnji uređaja koji će blokirati vožnju u slučaju da vozač ima nedopuštenu razinu alkohola. Ovakvi sustavi već postoje, međutim različiti zakoni u EU državama su onemogućavali njihovu primjenu. Prema najavama, Europa bi trebala donijeti odluku o 0,5 promila za cijelu Uniju što bi omogućilo primjenu tih sustava.

Obveznim bi postali i sustavi za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pozornosti, upozoravanje u slučaju odvraćanja pažnje,m signal za zaustavljanje u nuždi, sustavi za detekciju pri vožnji unatrag, ali i svojevrsne 'crne kutije' za autobuse.

Uredbu još treba odobriti i Vijeće ministara EU, ali s obzirom na podršku u parlamentu, očekuje se da neće biti otpora. Inače, lani je na europskim cestama poginulo 25.100 ljudi, a europarlamentarka Biljana Borzan je rekla za Novi list kako su te brojke i najava o 20 posto manje mrtvih dovoljan razlog zbog kojeg ne bi trebalo dvojiti o njihovu uvođenju.

Kopirati
Drag cursor here to close