Uz kazne

Pauk će ''kupiti'' nepropisno parkirane bicikle

Parkiranje bicikala, romobila i ostalih malenih prijevoznih sredstava bit će na javnim površinama dozvoljeno samo na posebno označenim mjestima.
AutoMoto / Flash | 03. 12. 2019. u 09:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Zagreb je  donio prijedlog izmjena Odluke o komunalnom redu, a isti je stavljen na javnu raspravu koja traje do 8 prosinca.

U objavljenom dokumentu spominje se namjera gradskih vlasti da u posebnu kategoriju prijevoznih sredstava stavi takozvana "sredstva za osobni prijevoz", koja uključuju bicikle, romobile, električne romobile i druga sredstva za osobni prijevoz koja se pokreću snagom vozača ili uz pomoć elektromotora, javlja Bug.

Usvoji li se ova Odluka u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, ona će propisati gdje se i kako smiju parkirati ovakva "sredstva za osobni prijevoz".

Parkiranje bicikala, romobila i ostalih malenih prijevoznih sredstava bit će na javnim površinama dozvoljeno samo na posebno označenim mjestima.

Nepropisno ostavljene pokupit će "pauk"

Sredstva za osobni prijevoz ostavljena na površinama javne namjene, a koja nisu na ranije spomenutim označenim mjestima, iz Grada će ukloniti i odložiti u određeni prostor, stoji u prijedlogu nove Odluke o komunalnom redu.

Gradom će ubuduće, čini se, patrolirati ekipe i odnositi nepropisno parkirane bicikle i električne romobile na još neutvrđenu lokaciju. Za provođenje i nadzor nad provedbom Odluke o komunalnom redu u Zagrebu je zadužen Odjel komunalnog redarstva i njihovi komunalni redari.

Predviđene i kazne

Istim promjenama Odluke o komunalnom redu kojima će se regulirati nepropisno parkiranje bicikala i električnih romobila propisuju se i kazne. One će za fizičke osobe koje se ne budu držale novih propisa iznositi od 700 do 1.000 kuna.

30 dana za preuzimanje

Dodatno, ako vlasnik ne preuzme svoje uklonjeno prijevozno sredstvo u roku od 30 dana od dana uklanjanja, sredstvo za osobni prijevoz smatrat će se napuštenim. To bi značilo da će Grad moći njime raspolagati kako želi, te da će vlasnik nakon mjesec dana izgubiti pravo na povrat svojeg bicikla ili električnog romobila.

Jednom kada ova Odluka bude prihvaćena, dodanu odluku o postupanju s napuštenim sredstvima za osobni prijevoz donijet će gradonačelnik, najavljuju iz Grada.

U Zagrebu trenutačno ima preko 160 lokacija na kojima je postavljeno preko 900 stalaka za bicikle. Na njima je moguće parkirati preko 1.800 bicikala. Posebnih stalaka ili parkirališta predviđenih za sve popularnije električne romobile u Zagrebu za sada nema.

Kopirati
Drag cursor here to close