Nevjerojatne snimke

Ovo su groblja dizelaša: Njih 300.000 čeka svoju sudbinu

Dramatične fotografije iz zraka pokazuju red za radovima Volkswagen i Audi dizelaša izloženih kalifornijskom suncu, čekajući ili popravke ili uništavanje.
AutoMoto / Flash | 02. 04. 2018. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prostor podsjeća na parking u ogromnom prostoru na otvorenom - ali to je zapravo povratni efekt skandala Volkswagena s emisijom ispušnih plinova.

Dramatične fotografije iz zraka pokazuju red za radovima Volkswagen i Audi dizelaša izloženih kalifornijskom suncu, čekajući ili popravke ili uništavanje na njihovom pustinjskom groblju, piše B92.

Ovo je samo jedno od 37 skladišnih površina koje tvrtka posjeduje u SAD, u kojima je smješteno gotovo 300.000 vozila.

Osim u Viktorvilleu, ostala mjesta na kojima se ti automobili nalaze uključuju i bespravno sagrađeni nogometni stadion u Detroitu i nekadašnji mlin u Minessoti.

Njemačkoj tvrtki potrebno je dosta prostora jer je potrošio više od 7,4 milijardi dolara (oko 5,3 milijarde dolara), otkupljujući oko 350.000 američkih vozila, nakon skandala zbog nelegalnog softvera koji prebacuje motore u “čistiji način rada” kada dođu na testiranje za ispušne plinove.

Međutim, nisu svi uskladišteni.

U prosincu je Volkswagen objavio da je uništio oko 28.000 vozila, a ponovno prodao još 13.000. Proizvođač je ponudio da otkupi oko pola milijuna vozila u okviru programa koji će trajati do sljedeće godine.

Glasnogovornica VW-a rekla je da su automobili u Kaliforniji "rutinski održavani na način kako bi se osigurala njihova dugotrajna operabilnost i kvalitet, tako da se mogu vratiti u trgovinu ili izvoziti kada američki regulatori odobre odgovarajuće modifikacije emisija".

Tvrtka je u rujnu 2015. priznala da je zaobilazila sustav kontrole emisija u SAD za dizel vozila prodana od 2009. godine. Kažnjena je sa 4,3 milijarde dolara, uz obvezu da otkupiti ili popraviti 85 posto vozila do lipnja 2019.

Kompanija je u veljači navela da je popravila gotovo 83 posto vozila, a očekuje se da će uskoro ispuniti cijeli zahtjev.

Do sredine veljače, na 437.273 adresa korisnika stigla je od tvrtke 8 milijardi dolara vrijedna kompenzacija kroz novac ili otkup.

Kopirati
Drag cursor here to close