Zaobiđite stres

Ove stvari na automobilu morate provjeriti prije godišnjeg

AutoMoto / Flash | 28. 07. 2017. u 06:31 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobra priprema je pola posla, a u situaciji kad automobilom treba prevaliti nekoliko stotina kilometara nužno je da je potpuno ispravan. Time se značajno smanjuje rizik od nesreće, ali i putovanje čini komfornijim i ugodnijim. Na ovih nekoliko stvari nužno je paziti kako se godišnji odmor ne bi pretvorio u nepotreban stres i trošak. Ako ste preskočili članak o pripremi automobila za ljeto, još uvijek nije kasno da stvari dovedete u red prije polaska, piše Autopress.

1. Provjerite tlak u gumama

Na unutrašnjem okviru od vozačkih vrata pogledajte vrijednosti na tvorničkoj naljepnici, prema dimenzijama guma koje su ugrađene na automobil. Prilikom pumpanja guma namjestite 0,1 do 0,2 bara višu vrijednost od one koja je navedena za puno opterećenje. Time će te dodatno zaštiti naplatak od oštećenja prilikom naleta na rupu, a smanjenjem otpora kotrljanja smanjit će se u potrošnja goriva. Nakon dolaska na odredište, smanjite tlak na srednju vrijednost između praznog automobila i punog opterećenja.

2. Provjerite razinu ulja u motoru

Ovo je osnovna stvar za dobru kondiciju. Motoru je ulje jednako važno kao ljudskom organizmu krv. Prilikom provjere razine ulja u motoru nužno je da automobil bude na ravnoj podlozi, a motor hladan, kako bi bili sigurni da se svo ulje slilo u karter. Ispravna razina ulja u motoru je točno na sredini između oznaka min. i max., sve ostalo može završiti havarijom motora. Ako je ulja premalo vitalni će dijelovi ostati bez adekvatnog podmazivanja, a ako ga je previše uništit će klipne prstenove.

3. Provjera razine rashladne tekućine

Mnogi ne znaju da je i ljeti dobro imati antifriz, jer povećava točku vrelišta, isto kao što i zimi snižava točku ledišta. Prilikom otvaranja čepa rashladne tekućine valja biti jako oprezan, jer ako je motor vruć može doći do istjecanja pa su u dodiru s golom kožom opekline zajamčene. Nažalost, prozirne posude rashladne tekućine s vremenom postaju neprozirne pa je ponekad teško očitati razinu. Najbolje je, kao i u slučaju motornog ulja, gađati sredinu između oznaka min. i max.

4. Provjera kočionog sustava

Nekoliko dana prije odlaska na put odite na pustu cestu i pri brzinu od 60 km/h naglo zakočite, ali pritisak papučice kočnice popustite pri brzini od 20 km/h kako ne bi nepotrebno opterećivali vitalne dijelove automobila. Ako automobil snažno usporava, ne vuče niti na jednu strani i ABS se ispravno uključuje, problema nema i sve je OK. Tada je potrebno jedino još provjeriti razinu kočnog ulja. Ako je potreba nadopuna najbolje se obratiti serviseru.

5. Očistite stakla, dopunite tekućinu i provjerite metlice brisača

Najveća moguća vidljivost ključna je za sigurnost prometa. Staklo uvijek mora biti čisto. Tekućina za stakla može se kupiti na bilo kojoj benzinskoj pumpi, ali značajno je jeftinija u trgovačkim centrima. Ako su metlice brisača potrošene, potrebno ih je zamijeniti, jer će ostavljati tragove prljavštine koji mogu viti u vidnom polju.

6. Svakako ponesite rezervni ključ

Gubitak ključa od automobila, u trenutku kad se nalazite nekoliko stotina kilometara od vlastitog doma, vrlo je nezgodna situacija. Čak ga nije potrebno ni fizički izgubiti. Dovoljno je samo da s ključem uđete u more, slana voda nagrize kontakte i nećete moći otvoriti automobil. Hitna intervencija svakako neće biti jeftina.

Kopirati
Drag cursor here to close